2022. január 15., szombat

Kései vagy korai - fogós-fogas kérdés

Hajdanán, amikor a szemem még képes volt APRÓLÉKOS, pontozásos tusárnyékoláshoz alkalmas ábrák készítéséhez, számos denevérfaj koponyáját és FOGAZATÁT is megrajzoltam. Nem különösebben "vacilláltam", hogy melyik a kései-, és melyik a koraidenevéré, lévén ezek mind generikus, mind specifikus szinten is kiválóan determinálhatóak!



Ehhez alapmintaként szolgált például egy POMPÁS francia denevérmonográfia, amelynek egyik oldalán kéretik figyelembe-venni, mennyire nem "garasoskodtak" az előállítása során!



Továbbá a FAUNA HUNGARIAE, vagyis a MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA sorozatban a barátaink által jobbára Főnök néven szólított Topál György, a MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM Emlősgyűjteményének vezetője, egyúttal a 22 éves koromban megírt könyvem Jánossy Dénes, világhírű paleontológus és ornitológus mellett a lektora, azon kötetének /DENEVÉREK - CHIROPTERA/ ábrái, amit Kerekes Menyhértné rajzolt - kiválóan! 


Ami pedig a denevérek lehetséges bagolyzsákmánnyá válását illeti, javaslom megtekinteni a youtube kínálatában megjelenő kisfilmünket, és annak kísérőszövegét is!

https://www.youtube.com/watch?v=7h7PZpZ3mGI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése