2013. december 9., hétfő

Kacsavadászat

Minthogy délelőtt sokat kellett számítógép előtt üljek, Flórát keresési feladattal foglaltam le. Egy plüsskacsát kellett megtaláljon, amit a lakás legkülönfélébb zugaiban rejtettem el. Az ilyen játék megfelelő koncentrációt igényel részéről, így néhány gyakorlat után, szellemileg lefárasztva megy sziesztázni. Persze igazi vadkacsa-vadászaton egy vérebnek nincs sok keresnivalója, Flórának sem erőssége az apportírozás. A keresőmunka gyakorlásához azonban ez a plüssjáték is megteszi. Amikor megtalálja a kacsát és önfeledten játszani kezd vele, óhatatlanul Fekete István sorai jutnak az ember eszébe: "Tás már nem mozgott, és Vukon végigborzongott az elért zsákmány dicsősége."


Flóra kutya + "Tás"


A plüsskacsa megkeresése Flórának éppúgy játék, mint a vadkacsavadász kutya, a kooikerhondje számára. A vadászebek között egészen szokatlan az a mód, ahogy ez a holland fajta a vadászatban közreműködik. Munkája annyiban hasonlít a vérebekéhez, hogy gazdájával nagy összhangban kell dolgoznia, és időnként önálló döntéseket is kell hoznia a feladat teljesítéséhez.

Kooikerhondje - a holland kacsavadász kutya


A récék által kedvelt vizes területeken a vadászok hatalmas hálókból felállított varsarendszereket alakítottak ki, amelyek egyre szűkülő járatrendszerének végénél tudták elkapni a kelepcébe csalt víziszárnyasokat. A vadkacsákat a kooikerhondje csalogatta egyre beljebb és beljebb a csapdába, ahogy zászlós farka csóválgatásával felkeltette a madarak figyelmét, és azokat szinte megbűvölve, figyelmüket lekötve terelte-vonzotta a ketrecekhez.



Ezt a sajátos madárfogó módszert napjainkban az ornitológiai vizsgálatok szolgálatába állították, így a befogott kacsák már meggyűrűzve és újra szabadon bocsátva szolgáltathatnak adatokat a madárvonulás kutatásához. Ez is egy adalék ahhoz, hogy a régi vadászmódszereknek természetvédelmi indíttatású felhasználása is lehetséges.
A kooikerhondje sokoldalúságát jelzi, hogy I. Vilmos orániai herceg életét is egy ilyen kutya mentette meg 1572-ben, időben jelezve a spanyolok támadását, ennek emlékére a herceg tiszteletére Hágában felállított emlékművön a kacsavadász kutyát is megörökítették.


Kacsavadász kutya I. Vilmos emlékművén (Hága)