2013. december 9., hétfő

Kacsavadászat

Minthogy délelőtt sokat kellett számítógép előtt üljek, Flórát keresési feladattal foglaltam le. Egy plüsskacsát kellett megtaláljon, amit a lakás legkülönfélébb zugaiban rejtettem el. Az ilyen játék megfelelő koncentrációt igényel részéről, így néhány gyakorlat után, szellemileg lefárasztva megy sziesztázni. Persze igazi vadkacsavadászaton egy vérebnek nincs sok keresnivalója, Flórának sem erőssége az apportírozás. A keresőmunka gyakorlásához azonban ez a plüssjáték is megteszi. Amikor megtalálja a kacsát és önfeledten játszani kezd vele, óhatatlanul Fekete István sorai jutnak az ember eszébe: "Tás már nem mozgott, és Vukon végigborzongott az elért zsákmány dicsősége."

Flóra kutya + "Tás"


A plüsskacsa megkeresése Flórának éppúgy játék, mint a vadkacsavadász kutya, a kooikerhondje számára. A vadászebek között egészen szokatlan az a mód, ahogy ez a holland fajta a vadászatban közreműködik. Munkája annyiban hasonlít a vérebekéhez, hogy gazdájával nagy összhangban kell dolgoznia, és időnként önálló döntéseket is kell hoznia a feladat teljesítéséhez.

Kooikerhondje - a holland kacsavadász kutya


A récék által kedvelt vizes területeken a vadászok hatalmas hálókból felállított varsarendszereket alakítottak ki, amelyek egyre szűkülő járatrendszerének végénél tudták elkapni a kelepcébe csalt víziszárnyasokat. A vadkacsákat a kooikerhondje csalogatta egyre beljebb és beljebb a csapdába, ahogy zászlós farka csóválgatásával felkeltette a madarak figyelmét, és azokat szinte megbűvölve, figyelmüket lekötve terelte-vonzotta a ketrecekhez.Ezt a sajátos madárfogó módszert napjainkban az ornitológiai vizsgálatok szolgálatába állították, így a befogott kacsák már meggyűrűzve és újra szabadon bocsátva szolgáltathatnak adatokat a madárvonulás kutatásához. Ez is egy adalék ahhoz, hogy a régi vadászmódszereknek természetvédelmi indíttatású felhasználása is lehetséges.
A kooikerhondje sokoldalúságát jelzi, hogy I. Vilmos orániai herceg életét is egy ilyen kutya mentette meg 1572-ben, időben jelezve a spanyolok támadását, ennek emlékére a herceg tiszteletére Hágában felállított emlékművön a kacsavadász kutyát is megörökítették.

Kacsavadász kutya I. Vilmos emlékművén (Hága)