2023. október 13., péntek

ELNÖK úrnak, "jelentem"...

 



Elnök Úr! /// Igen, ez a megszólítás MINDIG jár a francia köztársasági elnököknek is! /// - Ön, amikor az ÉLŐVILÁG ENCIKLOPÉDIA megjelenésekor a Nemzetközi Könyvfesztiválra AZÉRT érkezett, hogy ezt a könyvet megtekintse, átadhattam Önnek egy tiszteletpéldányt... ...akkor kezet fogásunkkor ezt mondta: ELISMERÉSEM, KÍVÁNCSI VAGYOK A TOVÁBBI MUNKÁIRA. - - - Elnök Úr! Ez az EGYETLEN mondata nekem igencsak BÁTORÍTÓ volt, így 2019-ben eljuttattam Önnek a DARAZSAK című könyv olyan KÜLÖNKIADÁSÁT, amely TÍZ példányban készült, és a borítóján Nikola Rahme csodálatos FÉMDARÁZS-fotográfiája szerepelt. Amikor az arra kapott Ön által írt levél alján a szignója előtt SEMMIFÉLE titulus nem volt /// tehát a sokak által "ERŐLTETETT" doktori! ///, mi tagadás, egyrészt átgondoltam, kell-e nekem a FŐSZERKESZTŐI címemet alkalmaznom a továbbiakban, másrészt elmosolyodtam: igen, van az a NAGYSÁG, amikor már van mire SZERÉNYNEK lenni! 🙂 Az a körülmény pedig, hogy immár nem használom azt az ominózus titulust, azzal járt, hogy a korábbi kollégák, szerzőtársak TÖBBSÉGÉNEK már egy "SENKI" vagyok, és 2023-ban már így viszonyulnak hozzám a könyvkiadók is... Ilyetén módon TOVÁBBI, a hagyományos könyvkiadási keretek között megjelenő olyan kötet nem VÁRHATÓ, amelyet én szerkesztettem. Talán MAGÁNKIADÁSBAN várható egy mesekönyv, az A KÉK KAKUKK, és ami még fontos számomra, az A KÁRPÁT-MEDENCE EMLŐSEINEK HATÁROZÓJA. Annak előzményét 22 éves koromban készítettem, de az abban megjelent illusztrációkat NAGYMÉRTÉKBEN átrajzoltam. Bár az AKKORI rajzaim eléggé vázlatosak voltak, ennek ellenére még manapság is ha egy IDEGENNEL megismerkedek, ezt kérdezik gyakran a bemutatkozáskor: TE KÉSZÍTETTED AZ EMLŐSHATÁROZÓT? - - - Annyi számomra FONTOS személy nincs már mellettem /// tudatosan nem jelzem, miért így fogalmazok! ///, beleértve a 2001-2003 között megjelent Élővilág magazin BARÁTAIMMÁ vált társszerzőit is, köztük Merkl Ottó és Papp László akadémikust is, hogy TOVÁBBI kötetek kiadására KICSI az esély. Papp Lászlóval például azon korábbi, egyetemi jegyzetként megjelent ZOOTAXONÓMIA címet viselő kiadványt SZÍNES FÉNYKÉPEKKEL terveztük megjelentetni - amikor azt hittük, hogy az REÁLIS, ő két társszerkesztőt kért fel ELŐSZÖR, Varga Zoltán professzor urat és Rózsa Lajost, aki többek között a PARAZITOLÓGIA kiváló szakértője, és nagy MEGLEPETÉSEMRE engem 4. társszerkesztőnek invitáltak - - - de ami ez utóbbi "verziót" illeti, ama könyv előmunkálatai MÁSKÉPPEN alakultak, és az a TÖRTÉNET is azokhoz tartozik, amikor egy "illetékes" személyemet NEGLIGÁLTA... Édesapám készített egy EMLÉKIRATOT. Ha azt még CSALÁDI fényképekkel kiegészítve MAGÁNKIADÁSBAN megjelentetem, akkor nincs több teendőm...
Illetve Papp Lászlóval még terveztünk egy kötetet: A VELÜNK ÉLŐ LEGYEK címmel. Egy ímél részeként elküldte ennek egy fejezetét, ami ide ZÁRÁSNAK is beillik:
"A régmúltban, szóval egyetemi éveimben a Kétszárnyúak (Diptera Arisztotetésztől) rovarrendjét fonalascsápúak és rövidcsápúak alrendjére osztották, előbbieket szúnyogalkatúaknak, utóbiakat légyalkatúaknak is nevezték. Sajnos azonban, vannak légyképű szúnyogalkatúak és hosszúlábú, hosszú csápú légyalkatúak is. Ezért már évek óta Diptera := Legyek mint összefoglaló nevet tartjuk célravezetőnek. A rendet ma nem is kétfelé, hanem ötfelé osztjuk, de ez már inkább csak a mi dolgunk."