2020. április 17., péntek

Timon és Pumbaa a gangon...(II.) 🙂

...ma csupán röviden örömmel "jelenthetem", hogy a gangra megérkezett már PUMBAA is! Hamarosan csatlakozik hozzájuk az ólomvirág (Plumbago) is!



Terráriumuk hátterét az "A m jégkorszakunk" című kötet mamutos oldalpárja díszíti majd!




(2:27-kor a gyík kikacsintása beillik e blog írójáénak is...🙂)

Azt, hogy ivarilag hova tartoznak, ilyen fiatal korban még nem lehetséges meghatározni, ám "liberális" nevelésben részsülnek majd, így majd ők eldöntik, minek akarnak számítani! .🙂
Amúgy egy orosz (szovjet) herpetológus, Илья Сергеевич Даревский  a Kaukázus sziklagyíkjait tanulmányozva megállapította, hogy azok esetében a ♀️-i egyedek, amennyiben nincsenek ♂️♂️, úgy képesek ÁTVÁLTOZNI ♂️-é!

Илья Сергеевич Даревский 

Ugyanez a hüllőkutató Méhelÿ Lajos nevét is idézte a tudományos dolgozatai irodalomjegyzékében, ami azért is külön érdekes, mert hazánk kiemelkedő zoológusa, bár nemzetközi hírnévre tett szert, a 1920-as évektől - erősen vitatott - fajbiológiai ténykedésbe is kezdett, feladva korábbi zoológusi karrierjét, megválva az MTA-tagságától, és nagyjából önnönmagát kiközösítve, továbbá a Népbíróság által szobafogságra ítélve élte...

Amit pedig a nemek jelöléséről illik tudni (a sokat-tudó wikipédia szerint):

A nemek megadásának bináris módjai a következők: ♂️ (férfi) és ♀️ (nő).
A férfi jel (♂️) kapcsolódik a Marshoz, a háború római istenéhez, amelynek görög megfelelője Ares. A jel azt a lándzsát és pajzsot jelöli, amelyet a háború istene viselne.  A lándzsa és a pajzs olyan hatalmas harcos és védelmet jelentő tárgyak, amelyek általában a férfiakhoz kapcsolódnak. A történelem során a férfiaktól várták a háztartás védelmét. Eredetében a Mars szimbóluma egy vas pajzs, melyből lándzsa vagy nyíl származik. A vasat az ókori rómaiak harcolják a háború fegyvereivel. Ezt az erős, vörös fémrészt a háború istenével, a hét klasszikus bolygó leghíresebb férfival való kapcsolatával ábrázolják.
A női jel (♀️) kapcsolódik a Vénuszhoz, a szerelem római istennőjéhez, akinek görög megfelelője Aphrodite. A női szimbólum egy kéz tükörét ábrázolja. A kéztükör egy olyan eszközt ábrázol, amellyel a büszkeség és a megjelenés látható, ez a sztereotípia a nőknek tulajdonítható. A nők történelmileg várhatóan lágyak és gondozói szerepet töltenek be. Származási helyén a Vénusz szimbólumot egy bronz tükör és egy fogantyú ábrázolja. A Vénusz-t a klasszikus bolygók közül a legaranyosabbnak tekintik (a hold kivételével). A réz az ókorban nagyon népszerű volt a tükrök készítésében.



Ahogy elkezdődött...



...még korábban (igen-távoli rokonság)...

...és a Kaukázus vidékén még megannyi "kincs" leledzik! 🙂