2020. augusztus 9., vasárnap

Kincsek a lomok között

Ma a nap második felét "eszement" takarításba kezdve folytattam, amely ténykedésemben nem kis motiváló erővel bírt egy személy, jelesül egy jeles barátom... Kezdtem magam "átrágni" a korrektúrakupacok hegyein, kidobálni tervezve minden haszontalan iratot, korrektúrát, mifenét...
Eközben leltem meg az a múlt évezred utolsó éveinek valamelyikében (ki tudna visszaemlékezni ilyen időtávlatban, hogy: pontosan mikor?) keltezett jegyzetem lapjaira, amelyeket akkor írtam golyóstollal, amikor az ELTE Tanárképző Karán filozófiát oktató tanárom rám bízta, készítsek kivonatot Jürgen Habermas "A társadalmi nyilvánosság szerkezetváltozása" főcímet viselő alapművéről. Gondoltam magamban, ha Habermas, hát legyen Habermas, HABÁR jómagam MÁST jobban szerettem volna... Ezen jegyzetem első lapja talán közérdeklődésre tarthat számot, számomra mindenesetre 2 "haszonnal" is bírt ebbéli ténykedésem: 1) megtudtam, hogy a sajtó eredetileg a céhek hírleveleiből fejlődött ki; 2) ha egy társasági összejövetelen, baráti körben a beszédtémák kimerülőben voltak, olykor "bedobtam" témaként:
"Ne beszélgessünk esetleg Jürgen Habermas A társadalmi nyilvánosság szerkezetváltozása című kötetéről?
Mondanom se kell talán, erre hüledező arcok elnémulva reagáltak, én pedig akkor lepődtem meg, midőn egyszer egy számomra ismeretlen "arc" azt találta visszakérdezni:
"Rendben, melyik fejezetről parancsolod?"
Ugyancsak ma előkerült egy KORÁBBI, 1982 környékén készített karikatúrám a Moszkvai Lomonoszov Tudományegyetem Biológia Karának fiziológiát okító agykutatójáról, bízom benne, hogy ezen illusztráció megmutatja, mennyire járta át e jeles tudós központi idegrendszerét a koponyán belül leledző "sejttömeg" kutatása!

 ЧЕНЦОВ ЮРИЙ СЕРГЕЕВИЧ

Valahogy döbbenetes, hogy egy ilyen jeles kutatót ábrázoló fotográfia a világhálón nem, vagy csak alig lelhető fel. Mindenesetre remélem, nem vagyok kegyeletsértő, ha ezzel a rajzommal örökítem meg őt az utókornak.