2014. január 8., szerda

Bajor molnár fia és a magyar fészekodúgyár

Az MME 40. évfordulója kapcsán kiterjedt adatgyűjtés zajlik, hogy az elmúlt évtizedek anyagait archiválni lehessen, és az utókornak rendezett formában megőrizzük az értékeket. A munkához én is szeretnék hozzájárulni, éjjel átnéztem a saját anyagaimat is. Közben bajor vérebem körülöttem sertepertél, végigszaglássza az összes könyvet, prospektust, folyóiratot, legszívesebben azonnal átrágná magát valamennyin. Különösen érdekli egy fenyőrönkből készített fészekodú. Ez a madárvédelmi eszköz több mint száz éve készült, igazi kuriózum, egy elhivatott mesterember kezét dicséri. Az odú hátoldalán még ma is megtalálható az egykori felirat: A M. KIR. MADÁRTANI INTÉZET FELÜGYELETE ALATT ÁLLÓ ELSŐ MAGYAR FÉSZEKODUGYÁR. Cégtulajdonos: KÜHNEL MÁRTON. BARANYA-KÁRÁSZ.

A 100 éves odúfelirat

Kühnel Márton bajor molnárcsalád leszármazottjaként, kárászi fűrésztelepén 1904-ben létesítette Herman Ottó útmutatásai alapján a gyakorlati madárvédelemben kiemelkedő fontosságú odúgyárát. 1906-ban az Erdészeti Lapok című folyóiratban már méltatták a gyár termékeit. Országszerte számos településre jutottak el mesterséges madárodúi, később külföldön is keresetté váltak, és még Milánó parkjaiban is megtalálhatók voltak.

A korabeli reklám tanúsága szerint a gyár kezdetben Debrecenben működött.
Kühnel Márton életútjáról tanulságos részletek az Aquila évkönyv 1992-es kötetében olvashatók.
A most ismét előkerült odút annak idején akár még a fészekodúgyárat meglátogató Herman Ottó is kézbe vehette (a neves tudós halálának idén lesz a századik évfordulója). Vajon a napjainkban készülő madárvédelmi berendezések túlélik majd a következő száz év viszontagságait?