2020. január 3., péntek

Tubáktaxonómia

Régóta terveztem, hogy a tavalyi busz-kategorizáláshoz hasonlóan közzéteszem a Nemzeti Dohányboltok (magunk között: borzalmasnak tartom, hogy kis-hazánkban már-már csupán a gyógyszertárak nem viselik ezt a jelzőt) kataszterét, s ezek rendszertani rangsorolásánál (egy zootaxonómiai kötetterv készítése mellett tubákolva) a következő-féléket találtam felállítani: A) verzió: ahol még csak nem is ismerik a tubák fogalmát sem (miközben – szerintem – ezt a /szelencéken olvasható nevén/ "tüsszentésre szolgáló dohányterméket" / vagy legalábbis a nevét az alkalmazottaknak munkaköri-kötelessége lenne ismerniük /v.ö. BAH csomópont/); B) verzió: ahol az eladó jelzi, hogy ő is épp kipróbálni tervezi (v.ö. MOM PARK); C) verzió (ennek napjainkban csak egyetlen, a tudomány előtt jelenleg ismert, csupán szuperlatívuszokkal jellemezhető képviselője létezik): ahol az eladó bár megérkezésemkor a "MINDJÁRT JÖVÖK!"-tábla fogad amikor "beér", köszönését követően meg sem kérdi, mit is szeretnék vásárolni, hanem belépve az ajtón, levéve az ominózus táblát, a vitrinhez megy, és kiemeli onnan (kérés nélkül/!/) az általam preferált OZONA-tubákot!

(Azt csak nagyon-zárójelesen-jegyzem-meg-hogy-a-vágott-dohányok-tasakján-kívül/belül-is-hatalmas/vastag-betűkkel-feltüntetik: "A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz." ... ugyanakkor-az-alkoholos-italok-semelyikén-sem-szerepel-az-egykori-"szlogen": "Az alkohol öl, butít, nyomorba dönt"!
Hiába no, akár kifordítom, akár befordítom, a vágott-dohányos-tasakon, mint írtam fentebb, mindenhol ez olvasható, pedig még a kisdedek is jól tudják, hogy attól az még bunda:
Mit-ne-mondjak: PROFI hozzáállás! :)


A szelence-illusztráció feletti "A) verzió"-t jómagam mindig averzióval "fogadom" (igazából soha sem fogom elfogadni/!/), az Astoria-melletti bolt ellenben, e munkatársnak köszönhetően, az "ászok ásza"! S miközben e bejegyzést írni terveztem, gondoltam, személyiségi jogaira tekintettel először-is megkérdezem: hozzájárul-e, hogy mindezt keresztnevét is megemlítve közzétegyem, e célból pedig tegnap este betérni készültem az Astoria melletti üzletegységébe. Ott megérkezésemkor - már-már természetes módon - éppen műszakváltás volt, gondoltam, majd később visszatérek... s miközben a Blaha Lujza tér felől haladtam a bolt felé, mit látok: épp ő jön szembe a barátnőjével, láthatólag siettek, de engem észrevéve "megtorpant" és lekezelt velem.
Ellenben, miközben más dohánybolti eladók lekezelően bánnak a vevőkkel, ugyanakkor ezen-esetben paradox módon  a vevő–eladó-közötti lekezeléslekezelés-esete volt... Ezt követően megleltem a facebook-on is, itt hozzájárulását adta, így belefogalmazhatom immár e bejegyzésembe a keresztnevét is: Laci! 🙂
Utóirat: az említett dohánybolttal átellenes oldalon, az Astoria szálló mellett a buszon mindig Audrey Hepburn jut eszembe, a Breakfast at Tiffany's Moon River-rel... 




...és kikérem magamnak/magunknak, hogy ezt a melódiát nem 2020-ban énekli 1961 helyett!... Mindenesetre miközben e bejegyzést pötyögöm klaviatúrámon, a "háttérben" ő énekli nekem ezt a dalt!