2020. március 21., szombat

KoronaVÍRUS és Margarida asszony...


(18:30 - MIKROBA!)

Koronavírus... Mindenekelőtt jelzem, hogy eme mikróbában nekem imponál, hogy egy egész bolygó, magát uralkodónak gondoló fajának teljes népességét képes blokkolni! Ebben az össznépi mizériában továbbá nekem a Margarida asszony című monodráma jut eszembe...
Ezúttal a port.hu oldalt idézem: 'A kortársnak tekinthető brazil szerző monodrámáját Psota Irén játszotta először itthon a Madách Kamarában, az ősbemutatón. A színésznő legendás alakításává vált ez a szerep - nem véletlenül. A zseniálisan megírt, groteszk dráma egy boldogtalan asszony vergődése a minket körülvevő, egyre őrültebb világban, ami elől a nő pszichéje sem képes menekülni. Egy  sérült, néha  viszolygást kiváltó  lélek sorsa pereg le a szemünk előtt. A színészi eszköztár végleteinek felvillantására lehetőséget nyújtó, megrázó tragédia most Sztárek Andrea tolmácsolásában kerül a nézők elé."
Ami engem ebben a színműben - talán - a leginkább megdöbbent, hogy mennyire egybevág mindazzal, amit 1972-től az Arany János Általános Iskola és Gimnázium padjait koptatva (és telefirkálva) töltve megtapasztalhattam!



Akkor tehát, emlékezzünk Psota Irén feledhetetlen előadására (még most is beleborzongok, ha az egykori ottani "pedagógusok" eszembe jutnak)...: