2016. január 23., szombat

Az első hét hármasban - és a sajtmirigy

Bajor vérebem az első nap után úgy döntött, hogy ha az új jövevényt, ezt a kis vakarcsot nem lehet a lakásból kitúrni, akkor a legjobb döntés a részéről az lesz, ha lányává fogadja. Azóta istápolja. Nekem szinte alig van teendőm a kölyökkel, a munka dandárját elvégzi a pótmama. Párszor még szoptatni is megpróbálta - de hát a tejmirigyek nem lépnek működésbe pusztán attól, hogy egy mégoly sikeres mágus azt mondja: "Mukodj!"...

Tejkeresés

Itt én segítettem be: tömlős sajtkrémmel kezdtem jutalmazni a kölyköt, a tömlő végén pici likat vágva, így olyan, mintha az édes jó anyukája emlőin nevelkedhetne... Mégiscsak tejtermék... Kutyanevelési szakirodalomban erre történő utalást korábban nem találtam, az alapötlet onnan jött, hogy nemrég láttam egy erdei kirándulás közben botanikus barátomat vacsorázni, és hogy a terepi körülmények között milyen kényelmesen tudja felhasználni a tömlős sajtot táplálkozásra. Eme forradalmian új funkciója mellé a tömlős sajt új nevet is kapott: ezekben a hetekben ez lesz a "sajtmirigy".

A "sajtmirigy"
(elfér a kabátzsebben, belőle a tejtermék bármikor, bármilyen csöppnyi mennyiségben kényelmesen adagolható)



Flóra a kölyök megérkezésével párhuzamosan szinte napok alatt megfontolt, komoly kutyává érett. Sétaidőben pedig visszaváltozik ő is játszótárssá. Hatalmasakat rohangálnak együtt, jól lefárasztják egymást. A nyolchetes kölyök még csak pár napja van itt, de első perctől lesi, hogy mit csinál a nagy kutya, az "Ül!" vezényszóra ő is leül, betartja séta közben a "járdaszabályt" (az első éjszakai, forgalommentes utcai séta közben próbált a járdáról lemenni az úttestre, de minthogy Flórával mi továbbmentünk, rájött, hogy jobban jár, ha követ minket), és ha történetesen épp az a játék, hogy a kinyitott lakás- vagy liftajtón át nem azonnal kirohanunk, hanem először leülünk, körülnézünk, és csak engedélyre indulunk kifele, akkor abban is utánozza a számára mintául szolgáló felnőtt vérebet.
Flóra jó pótmamának bizonyult. Gondolom, érzi a kis kopóban a rokont...
Most már - néha - a fekvőhelyét is megosztja Fainával...

Az első közös pihenő