2019. január 26., szombat

PÓKPRÓBA...


Dr. Ezésez Géza karrierje...

Egy régi kedves könyvemet olvasom épp, egyetemistáknak kötelező olvasmánnyá tenném - ha tehetném: Dévényi Tibor (nem, nem AZ A Dévényi Tibor, hanem EZÉSEZ a Dévényi Tibor, roppant szellemes biológus-tudományos paródiája. Nem tudom megállni, hogy egy részletet közzé ne tegyek - okulásul mindannyiótoknak:

" ... A gyógyszeriparnak piacproblémái vannak a magyar bálnazsírkészítményekkel. Nem könnyû õket nyugati piacra elhelyezni a hihetetlen élénk konkurrencia miatt. Dr. Ezésez Géza jó hírnévnek örvend, s köztudott az is, hogy annyira szereti az állatokat, hogy minden hörcsöge elhízott. ZSÍROS. Zsír. Dél-Amerika. Bálnazsír. Könnyen összekapcsolható fogalmak. Vállalná-e a magyar bálnazsírkészítmények piaclehetõségeinek dél-amerikai piackutatását?
Hogy vállalná-e? Hogy ilyet még kérdezni kell? Jabidabiduuuu! Ezzel ér véget a tervezés idõszaka. ... ... ... Következik a második fázis, az elõkészület. Aki nem készített elõ tanulmányutat, nem is sejtheti, milyen kemény dió ez. Összeállítani egy elõadást, önmagában véve nehéz. Hát még egyszerre többet! Schmarnburgba egy ötperces korreferátum kell. Tömény tudomány. Sûrítmény. Egyetlen felesleges szó drága másodperceket rabol. Újra meg újra kell átírni, szûrni, kristályosítani. Végtelen próbák félhangosan, stopperórával. Hat perc. Sok. Öt és fél perc. Sok. Öt és egynegyed. Sok. Öt perc. Hurrá! De rossz. Nincs semmi értelme. Újra. Hét perc. Sok. Hat és fél. Sok. Így megy ez napokig. Keservesen. Végre öt perc. Kerek öt percecske. Értelmes is. Hurrá! Készülnek az ábrák. Gyönyörûek. Minden információ betáplálva. Gépelés hibátlan, szövegkiejtés shakespeare-i, vaskos jegyzetek az aktatáskában, Schmarnburg lezárva.
London, az más. A Királyi Hörcsögkutató az nem egy ripsz-ropsz korreferátum helye. Ott van idõ részletekre, ott nem kell sûrítmény, kristály, stopperóra! Ott a tudomány a fontos és nem az idõ. Tehát alapos, részletes feldolgozás, mindenre kiterjedõ precizitással. Félhangos visszaolvasás. Tizenöt perc.
Kevés. Újra írva. Bõvebben, plusz négy ábra. Félhangos újraolvasás, harmincegy perc. Alakul. Egy hét szívós munka, és olyan az az elõadás, hogy csak na!
Jegyzõkönyvkivonatok, másolatok, nem diázott ábrák tömege, vaskos aktatáska, kész, mehet, London lezárva.
Buenos Aires, az más. Mekkába nem visz az ember akármit. Vatikánba nem visz az ember akármit, . . . . . . . . . . . be nem . . . . . . az ember . . . . . . . . . . Csak ha nincs más.
És minthogy nincs más, Buenos Airesbe is a londoni anyag megy."

A teljes mű elérhető a világhálón!
http://web.med.u-szeged.hu/expsur/ezesez.htm

Herbert-levélrészlet

Részlet a Madártávlat magazinhoz címzett olvasói levélből:

"Tegnap este böngészés közben találtam meg az Önök oldalát. A Madártávlat magazinnal kapcsolatosan szeretnék érdeklődni, illetve amennyiben lehetséges, segítséget kérni.
Én sajnos születésemkor elveszítettem a látásomat, (ezt csak azért írom, hogy a kérésem érthetőbb legyen), de már egészen pici koromtól kezdve szerettem a madarakat, és szeretnék minél több mindent megtudni róluk, olvasni velük kapcsolatban. Eljutottam a magazin archívum oldalára is, de sajnos a beszélő program nem jól kezeli a pdf-dokumentumokat, és amikor átmentettem a szöveget text-formátumban, rengeteg betű rossz volt, illetve szétestek a szavak is... Arra szeretném megkérni Önt, hogy ha megoldható, elküldenék nekem ezeket a régebbi számokat az e-mail címemre képek nélkül, olvasható formátumban? Két kedvenc madaram a fekete rigó és az erdei pinty, egyik sem annyira kivételes talán, de bármikor, amikor meghallottam a hangjukat, (ami azért gyakran előfordul felénk), mindig eszembe jutott a levelezésünk is. Szeretem a madárdalt!”



Háttér-információ: a levél írója születésétől kezdve nem lát. Ez nem befolyásolja a madarak észlelésében, és a madarak neki is örömet szereznek!



p.s. 10 éve írta első elektronikus levelét nekem, és lenyűgözött a szövegírásának precizitása! A "vakgépelés" nála egyenlő az igen szabatos gépeléssel! Nemlátóként pontosabban gépel, mint a madarász fórumok jámbor hozzászólóinak sokasága... A rég megkezdett levélváltást e héten folytatni kívántam, de a koponyámban lévő háttér-tárolóban túl sok új élmény rakódott a régebbi emlékekre,így nem jutott eszembe vezetékneve, hogy megleljem a levéltengerben a címét.... Arra emlékeztem, hogy egy (világ)híres karmesterről eszembe fog jutni a családneve... ööö...őszes karmester... hja ige: Karajan! Herbert von Karajan... Levélíróm vezetékneve Herbert...