2021. február 15., hétfő

Ebelaltató

Tegnap este, amikor hazaérkeztünk, Faina és Flóra, jó-szokásuktól eltérően nem egy "gombnyomásra" aludtak el AZONNAL, így nekikezdtem, hogy kellemes zeneszámokkal próbáljam őket álomba "ringatni"...
...elsőként, fő-számnak Donizetti: "Stuart Mária" című operájának fő jelenetét szántam, amelyben a címszereplő (e felvételen Monserrat Caballé) a fő-vesztése előtti utolsó imáját énekli. Míg számomra ez az ária döbbenetesen megható, a kutyákat egyáltalán nem érdekelte!


Lévén mindketten valamennyire német kultúrkörből származó fajták képviselői, Flóra bajor felmenőkkel, Faina pedig berni elődökkel bír, gondoltam, adekvát, ha W. A. Mozart "Altató" című "meseszép" számát játszom le nekik két feldolgozásban.

Elsőként Karádi Katalin előadásával próbálkoztam, ám ehhez némileg módosítottam az eredeti szöveget, amely eredetiben így szól: "Gyermekem, óh aludjál, alszik a sok kismadár. Pihen az erdő s a rét, erdőben az őzikék."



 

A módosított szövegnek a második strófáját már meg sem hallgatták, úgy látszik, ez hatott:

"Két ebem lefekszik már, alszik a sok kismadár..."

Ráadásul ekkor már bájos gyermekkar énekelte ugyanezen altatót:

https://www.youtube.com/watch?v=XyzLMSyXCG8

Hiába: a muzsika hatalma!

Speciel jómagamnak ennyi "rövidke" zene nem elég az elalváshoz, így egy hosszasabb egyveleget állítottam be, amelynek külön érdekessége, hogy 19:55-kor kezdődik Arthur Sullivan "Mikádó" című operettjének nyitánya, márpedig ebben a darabban is főszerepet játszik a fő-vesztés:

https://www.youtube.com/watch?v=l_YS3NcvF_4

Ezt már az előszobában egy számukra kellemesen berendezett tartóedényben élő tücskeim is élvezték, versenyt-ciripeltek, jelezve, hogy-ha "kosztot/kvártélyt" kapnak, egész éjjel SZÜNTELENÜL társaságot jelentenek nekem!


Utóirat: Kibédi Ervin egy csimpánzt tartott otthonában, és amikor egy barátja megkérdezte, ezt meg miért teszi, azt válaszolta:

"Nézd, amikor hazaérkezem a munkából, végre egy értelmes tekintettel találkozom!" 

https://www.youtube.com/watch?v=yRtz-eMG_ag