2020. augusztus 3., hétfő

"Mese" Piroskáról és különféle "zöldségekről"


Amikor Flóra és Faina napi sétáink során unatkozni kezdenek, és kérdőn bámulnak rám, tekintetükkel jelezve, hogy most-már IGAZÁN történhetne valami egyszer-csak, (gyakorta/?/) meséket találok ki számukra...
Eleinte lekötötte őket Karinthy Frigyes "Mesélek a zöld disznóról" című opusza is...



...de mióta ez e-könyv formátumban is elérhető a Kossuth Kiadó honlapján, ezen érdeklődésük alábbhagyott! Mindenesetre, lévén, egy gyermeknek minden új, közzéteszem elérhetőségi linkjét:
Később, azért még a sertés-témánál maradva a laptopomon megmutattam nekik Hofi Géza "A disznó mennyit fog fialni" című youtube-felvételét, de se a szöveget, se a karikatúrát nem értették, bízom benne, hogy a blogolvasóknak elnyeri tetszését:
Tehát nem maradt más választásom, tegnap rögtönöznöm kellett.
Erre jutottam:
...a Meseírók I. Virtuális Találkozóján Andersen és Excupéry egy asztalnál ülnek, és azon törik a fejüket, hogy Örkény István és Déry Tibor mintájára egy négykezes mese írásába kezdenek, amelyben ilyetén-módon elegyítve a "Piroska és a farkas", valamint a "Kis herceg" című meséiket... A legeslegelején felmerült e jeles szerzőpáros agyában, hogy közös meséjük főszereplője Hófehérke lehetne, de ezt Excupéry elvetette, mondván, hogy: egyrészt annak parafrázisát Szilágyi György már megírta (http://www.nemokap.hu/ir/hofeher.htm ), másrészt ő magyar szerző, az pedig köztudott, hogy a franciák ki-nem-állhatják a külhoniakat... 😉 


 Elsőként a dán meseíró megkérdezte a franciát ("idézem" párbeszédüket):
- Írjunk-e esetleg a farkas és a kutya koponyamorfológiájának különbségeiről?



- Kedves, tanult barátom, jobb ha tudod, van egy nagy hibád!
- Tudom, erősen kopaszodom!
- Dehogy, az, hogy, finoman-szólva, marha vagy!
- Miért-is?
- Gondolj bele: ha ezt az anatómiai részt az óvónők felolvassák a kisdedeknek, az jobban elrettentené őket az élettől, mint az eredeti előzménymesém! RÁADÁSUL, amit e művünkhöz illusztrációként javasolsz használni, az valójában egy barna medve koponyája!
- Rendben, akkor kérjünk egy adekvátabb illusztrációt valami magyartól, a neve valami Újhelyi, vagy valami ilyesmi...
- De hát elébb mondád, hogy a külföldieket jobbadán a FRANCBA (se) küldenéd!
- Nézd, régi bölcsesség, hogy a kivétel erősíti a szabályt!
- Legyen, próbáljuk meg, hátha elküldi, ha ilyen jeles személyek kérik...


 
- Nézd, Antoine, ez a tusrajz beérkezett, konkrétan a rajztechnika még csak-csak, de a digitális verziója POCSÉK!
- Akkor idézek neked egy másik bölcsességet: "Az ember azzal főz, ami van!"
- Te most Dévényi Tibor "Ezésez Géza karrierje" című alapművére gondolsz, amelyben szerepel a klasszikus idézet: "A Vatikánba az ember nem visz bármit - csak ha NINCS MÁS!"
- Egyrészt az idézésed nem pontos, de ez betudható annak, hogy idegen-nyelveken-nem-értetek, másrészt azzal ugye tisztában vagy, hogy ez a Dévényi NEM AZ A DÉVÉNYI?
- Ez evidens, ez roppant-intelligens, a televíziós pedig... á, nem folytatom, mert netán bíróságra vinné az ügyét, jogai érvényesítése céljából, mint Knézy Jenő!
- Igazad lehet, maradjon ez is! 




Ezen még pár percig "hajba-kaptak", majd megnyugodva folytatták a négykezest...
Hans Christian kérdé: "Na és mivel kezdjen a farkas?" - mire Antoine: "Szerintem mondassuk vele azt, hogy: "Piroska, te felelősséggel tartozol azért, hogy engemet a domesztikálásoddal némi idő alatt FARKOS-KUTYÁVÁ tettél!" - azt nem tudni, hogy végül ki kapott be kit vagy mit, egyáltalán, bekapott-e bárki/bármit, mert itt a vége, fuss el véle... 😉