2013. december 20., péntek

Téli jázmin

Az igazi tél még várat magára, hóval még csak egyszer találkoztunk, novemberben a Budai-hegységben, a hóréteg "vastagsága" lehetett vagy 1 mm. Az északi madárvendégek közül sem láttam még nagy csapatokat, bár állítólag a Dunántúlon a fenyőrigók már tömegesen lepik el a fákat, és a süvöltők is megérkeztek.

November havában

Az enyhe december különös dolgokat eredményez. A Gellért-hegy mellett egy virágba borult téli jázmint (Jasminum nudiflorum) találtunk. Ez a Kínából származó díszcserje közismerten korai virágzású, erre utal a neve is, január-február táján - dacolva a hideggel - nyílnak szirmai, decemberben azonban még sosem láttam virágzó állapotban.

Téli jázmin - decemberben


Az olajfafélék családjába tartozó jázminokat gyakran összetévesztik a hortenziafélék családjába tartozó, nyáron virágzó jezsámenekkel. Állítólag hasonlít az illatuk. Flórának erről az illatanalógiáról bizonyosan más véleménye lenne... Lippay János (Posoni kert, 1664) jezsámenről írt feljegyzése szerint  "Evel a virággal szágosíttyák meg az Olaszok, a bőröket és kesztyűket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése