2013. december 6., péntek

Nyest + Kutya

„NYESTVÉDELEM” - olvasható a nagybetűs felirat egy közparkunk mellett található, félig kidőlt reklámtáblán. Nemes dolog az állatvédelmet reklámozni, gondoltam magamban, hát továbbolvastam az „apróbetűs részt” is - amelyből kiderült, hogy egy cég vállalja a nyestek riasztását, modern eszközök felhasználásával... Végülis ez is egyfajta védelem: nyest elleni védelem. Legalább nem elpusztítani tervezik a városokba beköltözött prémes ragadozót, hanem elriasztani.

Nyestvédelem? Ez majdnem olyan, mint a katasztrófavédelem.


Mert a nyestek, úgy tűnik, helyenként valóban bonyodalmakat képesek okozni, még ha egyedszámuk a fővárosban nem is túl magas, a kutatók becslése szerint négyzetkilométerenként egy példány. A beszámolók szerint a nyestek komoly veszélyt jelentenek a gépkocsik alkatrészeire. Ma sajnos azzal kellett szembesüljünk, hogy a gépkocsik is veszélyt jelentenek a nyestekre nézve.

Helyszínelés közben


A szerencsétlen kimenetelű gépkocsi-nyest találkozó nyomait szaglászva Flóra új szagmintát rögzíthetett memóriájában.
Az egyébként számomra nagy kérdés, hogy mivel táplálkoznak a városi nyestek. Bizonyosan rájárnak a konyhai hulladékkal teli kukákra, időnként elkaphatnak egy-egy óvatlan galambot is, de úgy vélem, hogy táplálékbázisukban még egy fontos tétel lehet, amit eddig nemigen kutattak: az utcákon - sajnos - mindenfelé megtalálható kutyaürülék. A koprofágia nem ritka az állatvilágban, és a kutyák béltraktusán átment tápok - ha nem is a kutyatápgyártók által hangoztatott ideális arányokban, de - azért tartalmaznak még hasznosítható összetevőket. Bár a nyestek nem szívlelik a kutyaszagot, de az éhség nagy úr... Az ízlés különben sem lehet vita tárgya. A hullatékban található maradékok újrahasznosítását amúgy sem csak az ínség kényszerítheti ki: például a nyestekhez hasonló küllemű cibetmacskák ürülékéből nyerik ki a legdrágább kávé, az indonéz kopi luwak alapanyagát. Ez az Ignobel-díjas nedű már hazánkban is megkóstolható, egy csészével potom 8000 forintba kerül. A híradások szerint a kopi luwak hazai bemutatóján az első adag espresso-t Kiszel Tünde fogyasztotta el. Az ízlés, mint már említettem, nem lehet vita trágya.
Az elütött nyest húsát pedig jó eséllyel a dolmányos varjak fogják reciklálni. Ők sem válogatósak, és nem fogják firtatni, hogy mit evett korábban a nyest...

Dolmányos varjú - zsákmányra várva

A nyestekkel és más városlakó állatfajokkal kapcsolatban hasznos információk találhatók az Urbanizációs Kutatócsoport honlapján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése