2019. február 20., szerda

FAINA...

Elérkezettnek látom az időt, hogy szót ejtsek berni kopó falkatársam nevének eredetéről.



Faina egy drága emlékű orosz színművész, Faina Georgievna Ranyevszkaja tiszteletére kapta keresztnevét! Bűbájos asszony volt, miképp bűbájos Faina is.
Eredetileg Flóra társának a Fauna nevet szántam, de oly otrombán hatott volna, ha erdőn-mezőn azt óbégatom, hogy "Fauna, Fauna!!!"... Így egy betűt változtatva adta magát az ötlet, hogy egyik kedvencem, Faina Georgievna Ranyevszkaja nevét ruházzam rá.
Amikor időnként elveszti valahol a rakoncáját (ergo: rakoncátlankodni bátorkodik), rámorgok: "Faina Georgievna Ranyevszkaja!" - erre fülét/farkát behúzva jön bocsánatért esedezni... A fülbehúzás egy berni kopónál amúgy külön cirkuszi mutatvány! Fontos jellemzőjeként hozzá kell tennem, hogy "névadójához" hasonlóan ő is egy igazi entitás!


.

Ranyevszkaja asszony amúgy számos filmben játszott - zömmel - epizódszerepeket, de főszerepekből is bőven jutott neki! Varázslatos személy volt...

Itt közzéteszek egy filmrészletet róla, ahol a Napkutató Tudományos Intézet igazgatójának (Ljubov Orlova - szintén híres filmcsillag) házvezetőnőjét jáccta... Az igazgatónak egy mintadarab-kalapkát küldenek a divatszalonból, amit Faina Georgievna az előszobában nagytitkon felpróbál, nézegeti magát a tükörben, és felsóhajt: "Igen, a szépség szörnyűséges erő!" - Az ajtóból még visszatér a tükörhöz, megállapítja, hogy a látvány roppant sármos - és elindul a Tyisinszkij piacra vásárolni. Gondolom, a kofák között nagy tetszést arathatott (de a filmben ez a jelenet sajna fájóan hiányzik...).



https://www.youtube.com/watch?v=YLDqgKKVuAE

F.G.R.

Hozzá kell tenni, hogy e szerepre nem a szépségéért választotta Grigorij Alekszandrov, 1947-ben...

Itt pedig a művésznő paródiája:


"Ranyevszkaja"




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése