2024. január 4., csütörtök

"Keresztyén Bibliai Lexikon": mustármag







2010-ben jelent meg Bukovinszky Julianna "Ezer jó fű" kötete, de az még FEKETE/FEHÉR kiadásban... 2021-ben a Kossuth Kiadó még a kiadói tervben szerepeltette ezt a kötetet, de később ettől a tervtől "ELÁLLT"...






E kötet MAJDNEM-szerkesztőjének falkatársa, Flóra (bajor véreb) majd' egy órás epileptikus rohama - nézni jobban fájt, mint neki átélni... Amikor próbáltam a görcsökről elterelni a figyelmét, jobb híján elővettem az asztalon lévő áfonyás joghurtot, a mutatóujjamra véve a nyelvére helyeztem, amit nagy nehezen elfogyasztott... Utána a tenyérről és egy tányérról is betermelte az áfonyás - később csodaszernek bizonyult - tejterméket, majd a pohár teljes tartalmát is elfogyasztotta. Egy perccel később kicsit megrázta magát, és mindenféle segítség nélkül járkálni kezdett! A görcsök - mintha sose lettek volna! Ha bárki hasonló viselkedést tapasztal ebénél, jó szívvel ajánlom, mindig tartson a hűtőben áfonyás joghurtot! Kérek mindenkit, hogy ismerőseik között terjesszék e felvételt, hogy minél többen értesüljenek róla, és ne rettegve/tétlenül asszisztálják végig az ilyen borzalmas jeleneteket! Jegyezzük meg jól: ÁFONYÁS JOGHURT! - - - Ezt még úgy 2020-ban PISZKOZATBAN mentettem el... VALÓJÁBAN sokkal fontosabb az, hogy szinte EGÉSZ nap együtt tartózkodunk!









Mustármag G. kokkosz szinapeósz. Az ókori világban általánosan ismert, igénytelen konyhakerti növény magva. A magvakból csípős fűszert, a levelekből főzeléket készítettek, de felhasználták gyógyításra is. Az ÓSZ nem említi, az intertestamentális kor irodalma azonban bizonyítja, hogy ismerték Palesztinában is. A mustármag kicsinysége közmondásszerű volt a népnyelvben, ezért gyakran említették a legkisebb, még érzékelhető mennyiségek képeként (Mt 13,31k; 17,20 par). A fekete mustármag (Brassica nigra) mintegy 1 mm átmérőjű, súlya 1 mg. A fehérmustár magva ennek kb. a duplája. Ennek ellenére a veteményeskertek legnagyobb növénye fejlődött ki belőle, melynek ágai közé madarak is fészkelhettek (vö. Ez 17,22k; 31,6Dán 4,9.18). A mustárbokor átlagos magassága elérte a 1,5 m-t, a Genezáreti-partján pedig a 3 m magasságú bokor sem volt ritka.


Flóta és Fainamustármag


Jézus Mt 13,31kk par mustármagról szóló példázatában fának mondja ugyan, ez a kifejezésmód azonban inkább a csoda nagyságát akarja érzékeltetni (vö. Mt 13,32 par). Az ÚSZ-ben a mustármagról mondott példázatban (Mt 13,31kkMk 4,30kkLk 13,18kk) és az egyik jézusi logionban fordul elő (Mt 17,20Lk 17,6). Mindkét esetben a mustármag közmondásos kicsinységén van a hangsúly, amelyhez a példázatban kontrasztként kapcsolódik a magból kifejlődött növény mérete. Nem valószínű azonban, hogy Jézus az Isten országának nagyságát akarta volna a példázattal szemléltetni (ebben a vonatkozásban hallgatói nem szorultak tanításra). Sokkal inkább az ellenkezője lehet igaz: a mustárbokorhoz hasonlóan az Isten országának »kezdetei« (a végeredményhez képest) meglepően kicsinyek, szemmel alig láthatóak. Ha rejtetten, emberi szemmel sokszor alig láthatóan is, de így lehet érzékelni Jézus földi tevékenységében Isten országának hatalmas erőit.


                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése