2022. október 1., szombat

A facebook-idővonalam "margójára"

                     


Ma szokatlan módon a facebook-idővonalamon közzétett bejegyzést idézem TELJES terjedelmében, s hogy miért, az is hamarosan kiderül!

"Ma az jár hajnalban a fejemben, hogy korábban egy jeles, az orvostudományokban is jártas, kreatív-művész, JELES könyvkiadó-igazgató barátom felvetette, hogy létezhet egy hal/madár-hibrid,, az ő inspirációjára Zsoldos Márton KIVÁLÓ/TEHETSÉGES természetfestő-illusztrátor barátommal tovább-gondoltuk az EREDETI ötletet, és 2 igen nívós illusztráció készült a halmadárról, amely szívemnek igen kedves, de lévén szeretnék MINDEN kedvelt tárgyamtól is mentesíteni a lakásomat a tervezett falfestés előtt, így e két festményt "áruba bocsájtom", az érdeklődők HANGSÚLYOZOTTAN privát párbeszédablakban keressenek meg, előre is köszönöm!

Utóiratként néhány adalék a halmadár (fiktív/!/) természetrajzához: Egy alkalommal, miután meglátogatta a Keleti Pályaudvar árkádjai alatt fészkelő molnárfecskéket, az Andrássy úton keresztül átrepülve próbált Pestre átérni, ám az Állami Operaháznál elfáradt, annak tetején kezdett bóbiskolni, ám ott éppen Verdi "Nabucco" operája volt repertoáron, és a "Rabszolgák kórusa" áriától teljesen elalélt! Amikor a Duna környékén is nagy-ritkán felbukkan, a rakodópart alsó kövein, az ott élő vándorpatkányokhoz hasonlóan olykor dinnyehéjat-miegymást is majszol...
Éjjelenként pedig sellőként dalra is fakadna, és Antonín Dvořák 1814-ben komponált "Rusalka" című operájából a Měsíčku na nebi hlubokém"dalt énekelteti (lévén önnönmaga nem képes még-csak dudorászni sem/!/)"

"Dinnyehéjat-miegymást"? Ez az első olvasásra talán nehezen-érthető kifejezés megítélésem szerint sokkal irodalmibb, mintha azt írtam volna helyette, hogy "a Duna hullámai által a partra sodort konyhai hulladék"! Márpedig a Természet magazin művelt olvasószerkesztője ezen szópárossal szembesülve, nyilván elővette az MTA Helyesírási Tanácsadó Szótárát, s minthogy abban ilyesmit nem talált, velem történt EGYEZTETÉS NÉLKÜL egyszerűen KITÖRÖLTE a "-miegymást"! Túl azon, hogy ez beleegyezésem/hozzájárulásom nélkül történt, ily' módon az olvasók azt hihették, hogy a vándorpatkányok a Duna-parton dinnyehéjon élnek!







Egyszóval, ha időben/!/ jelzik, hogy e fontos cikkemhez az oldalak kitöltéséhez nem rendelkezik a szerkesztőség elegendő illusztrációval, adhattam volna még SAJÁT/EREDETI grafikáimat az albínó laborpatkány helyett! Mindenesetre talán érthető, hogy ettől a szerkesztőségi hozzáállástól "jó-ideig téptem a hajam"!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése