2019. június 24., hétfő

Somogyi Péter akadémikus az MTA védelmében

Somogyi Péter akadémikus, a Királyi Akadémia egyetlen magyar tagja (és az 1980-as években a legtöbb hivatkozással bíró hazai biológus) Oxfordból levéllel fordult hozzám, amelyben kérte, hogy juttassam el a mellékelt információt parlamenti képviselőmhöz.


Szomorú problémát érint a kérdés,
ezért a gyászos keret indokolt...


Ez az információ e bejegyzésben az MTA székházát ábrázoló kép alatti világhálós helyről elérhető!

De vajon mit tehet egy(etlen) parlamenti képviselő? Mit tehet egy akadémikus önmagában? Erről Arany János sorai jutnak eszembe, részlet az Epilogus című versből:

"Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem."


(1877. július 6-án írta e sorokat, zárójelben jegyzem meg, Arany János, az MTA főtitkári tisztségéről épp ekkor mondott le /korábban már kétszer megelégelte a "lócsiszárok" packázásait", és kétszer is lemondani tervezett, ám azt az MTA akkori illetékesei elodázni próbálták/...)

Visszatérve (és hangsúlyozva) tehát a kérdéshez: mit tehet egy(etlen) parlamenti képviselő, mit tehet egy akadémikus önmagában? Talán semmit!? Ellenben a facebook nyilvánossága (a KÖZVÉLEMÉNY talán/?/) segíthet! Ezennel közzéteszem, és kérem a kedves ismerősöket/barátokat, hogy ők is terjesszék ismerőseik körében.




E fontos témáról részletes anyag a világhálón:



Somogyi professzor úrral készült interjú itt: