2021. augusztus 9., hétfő

A Moszkvai Ifjúsági Világtalálkozó, 1985...


https://www.youtube.com/watch?v=3B_AKhK2He0&t=61s

1985-ben, amikor az "ideiglenesen" hazánkban állomásozó szovjet hadtesteknek lehetővé tették a Moszkvai Rádió hallgathatóságát, egyszer arra lettem figyelmes, hogy a Moszkvai Ifjúsági Világtalálkozó kapcsán pályázatot hirdetnek. Fogtam magam, és ékes orosz nyelven elküldtem a pályázati levelet a megadott címre...

...kisvártatva egy kedves levelet kaptam Moszkvából, amely szerint bár én voltam az EGYETLEN, aki oroszul küldte az anyagot, de más lett a nyertes, nekem pedig küldtek egy oklevelet és egy kitűzőt! Mit mondjak, erre egyrészt nem tartottam igényt, másrészt semmi kedvem nem volt a Leonyid Iljics által bevezetett divathoz igazodni!

https://www.youtube.com/watch?v=ncLO50fRjwk

A kitüntetésekhez való viszonyulásomat Faina Ranyevszkaja művésznő alapozta meg! Ő az ilyen elismeréseit egy dobozkában őrizgette - amikor kérdezték, miért teszi ezt, azt válaszolta:

- Ezek a kellékek a temetésemhez!



Miért szerettem volna Moszkvába jutni? Azért, hogy találkozhassak kedves korábbi barátaimmal, beleértve a moszkvai Állatkert igazgatóját, Vladimir Szpicin zoológust, akivel még diákként ismerkedtem meg, és barátkoztunk meg.

Fájdalmam, hogy ekkor vele sem sikerült találkoznunk!