2022. június 20., hétfő

Fesd újra, Petya!...


© Kalotás Zsolt felvétele

Igen, ő az ÉLŐBEN csak NAGYON KEVESEK által látott kisemlősfaj!


Kedves Zsolt, bizonyosan Te is emlékszel arra, hogy hol ismerkedtünk meg...  Csuda-tudja melyik év, Sárkány-tó! A tó egyik oldalán mi az agárdi madárvártai táborozókkal, a másik oldalon Ti, és legjobb emlékem szerint VALAMENNYIEN egy kőforgatót"stíröltünk"! 

 ...nem, köszönöm, néhány emlősfajt annak idején már festettem, Dr. Kalotás Zsolt, az akkor még "létező" Madártani Intézet (amely a Környezetvédelmi Minisztérium egyik osztályát képviselte) igazgatója, azaz főosztályvezetője felkérésére, de egyrészt, bár a megbízóknak tetszett és méltón honorálták is, de jómagam, utólag ezekre nézve egyáltalán nem tartom őket nívós festményeknek, másrészt már kifáradtam. Talán, ha egy pár-száz évet "alhatnék", és New York főutcáján egy virágfesztivál idején "ébrednék fel", más lenne a helyzet, és ha rájövök, hogy ismét megfelelően ÉRTÉKELIK A MUNKÁIMAT, újra festenék is!

Ez utóbbi mondatot egyébként nem poénnak szántam, a FESD ÚJRA, VAN GOGH film inspirált erre:

                                         youtube.com/watch?v=H_FKwOB0q7s&t=733s

Íme három festmény a VÉDETT EMLŐSÁLLATOK című plakátról: csíkos szöcskeegér, molnárgörény, nyugati földikutya







///Nagyon zárójelben: a gyakran össze-vissza variált elnevezésekkel büszkélkedhető azon rágcsáló-taxont, amelyet én már csak Sicista subtilis néven RÖGZÍTETTEM MAGAMBAN, a 22 éves koromban kreált könyvemben, A MAGYARORSZÁGI VADONÉLŐ EMLŐSÁLLATOK HATÁROZÓJA című kötetemmel vezettem be a hazai magyar zoológiai nómenklatúrába, ez a faj lett így a CSÍKOS SZÖCSKEEGÉR, 2023. "újdonsága", hogy a fentieket REVIDEÁLOM valószínleg: mert megtaláltam egy NÍVÓS FESTMÉNYEK készítéséhez IDEÁLIS akril-készletet, így az ilyen festményeket EGY-EGY HÉT alatt képes vagyok reprodukálni! ///