2022. szeptember 28., szerda

A bíboros kosbor NYELVE, azaz MÉZAJKA!


© Rahmé Nikola felvétele


Igen, ezek a PAPILLÁK, amelyek a bíboros kosbor / egyik CSODASZÉP hazai orchideafaunk / összeforrt ALSÓ SZIRMAIN, tehát a MÉZAJKON láthatók, döbbenetesen emlékeztetnek az emlősállatok nyelvén található PAPILLÁKHOZ!  Náluk a mechanikus szerepű szemölcsök jelentősége az, hogy ezek által tud a nyelv a különböző konzisztenciájú táplálékokhoz tapadni, azokat rágáskor a fogsorok között tartani, majd falattá formálni és nyeléshez a torok-szoros irányába terelni. Az orchideák mézajka szemölcsei pedig nyilván azt segítik, hogy a színpompás virágok a magukhoz csalogatott rovarokat a megporzás idején RÖGZÍTENI LEGYENEK KÉPESEK!


MAGYARORSZÁG ORCHIDEÁINAK ATLASZA © alkotó-sorozatszerkesztő: Ujhelyi Péter
© szöveg, ábrák zöme, szerkesztés nem-kis-része: Molnár V. Attila© NAGY borítókép: Csáby Miklós


2011. tavaszán, amikor az Irhás-árokban, a "titkos" lelőhelyemen már virágoztak a bíboros kosborok, felmerült bennem, hogy SOHA SENKI NEM FÉNYKÉPEZTE LE, de legalábbis NEM PUBLIKÁLT olyan képet senki, amelyen az orchideafajok mézajkain lévő papillák látszanának ERŐS NAGYÍTÁSBAN! Minthogy azzal tisztában voltam, ilyen technikával ismerőseim/barátaim között Rahmé Nikola rendelkezik, így elvezettem őt az adott helyhez, ahol elkészítette azt a felvételt is, amely a  MAGYARORSZÁG ORCHIDEÁINAK ATLASZA könyvben is megjelent, illetve jelen blogbejegyzés nyitóképe! Büszke vagyok arra, hogy-ha orchidióta nem is vagyok, de egy ILYEN KÖTET MEGÁLMODÁSÁVAL/!/ is hozzátettem "valamit" az ÉLŐVILÁG ENCIKLOPÉDIA II. kötete mellett a BOTANIKÁHOZ! 

Az OMINÓZUS kötet pdf-verzióban itt:

https://www.researchgate.net/publication/348356213_Molnar_V_A_ed_2011_Magyarorszag_orchideainak_atlasza_Atlas_der_Orchideen_Ungarns_-_Kossuth_Kiado_Budapest_Hungary_504_pp_ISBN_978-963-09-6694-8