2022. október 7., péntek

Kerekes Menyhértné rajza Topál Györgytől provizórikus bejegyzés

/// AZ UTÓBBI HÓNAPOKBAN RENGETEG TEENDŐM MIATT EZT A BEJEGYZÉST MÉG NEM ÁLLT MÓDOMBAN BEFEJEZNI - DE MÉG 2023-ban VÉGLEGESÍTEM ÉS KÖZZÉTESZEM ÚGY! ///

- Ki dolgozott az asztalomnál?"  - kérdezte Dr. Topál György, a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményének vezetője úgy 2015 táján...



Topál György, a Főnök


...nagyjából úgy, mint a "Hófehérke és a hét törpe" című Grimm-mesékben a törpék...


Ekkortájt a Főnök (magunk között gyakorta szólítottuk őt a Baross utcai jeles tudományos intézményben) már legalább két évtizede fosszilis (kihalt) denevérek csontmaradványaival foglalkozott, így tűnhetett fel neki, hogy az asztala repedésében egy recens (ma is élő) denevérfaj nyelvcsontja került. 

Jóval korábban Jánossy Dénes professzor úrral együtt őt kértem fel a 22 éves koromban kreált A MAGYARORSZÁGI VADONÉLŐ EMLŐSÁLLATOK HATÁROZÓJA című könyvem lektorálására, és természetesen Főnök is kapott belőle tiszteletpéldányt! Később tőle tudtam meg, hogy azt egy ÉRDEKLŐDŐ "idegen" ELTULAJDONÍTOTTA!  Titkon ennek még örültem is, lévén ez egyfajta "elismerés"" volt... Kellemes a tudat, hogy akár már amikor NEM LESZEK, még mindig érdekelheti ez a könyv az embereket! 

Amikor pedig egy OTKA-jelentéshez FOSSZILIS denevér-csontok TÍZEZREIT kellett megszámolnia, amit persze EGYEDÜL nehéz lett volna elvégeznie, megkért, hogy segítsek neki... Provizórikusan annyit jelzek, hogy az említett munkáért köszönetképpen Kerekes Menyhértné, Anna néni által a Fauna Hungariae sorozat DENEVÉREK = CHIROPTERA kötetéhez készített denevérportréját kaptam!


Anna néni kapcsán "dióhéjban": 
1942-1946: Iparrajz Iskola; 1956 után a József Attila Szabadegyetemen művészettörténetet hallgatott, továbbá Somogyi Józsefnél és Koffán Károlynál szakmai továbbképzésen vett részt. Tanulmányai befejeztével az IPARTERV-nél helyezkedett el, utóbb a Természettudományi Múzeumban, a Mezőgazdasági, a Műszaki és az Akadémiai Kiadónál, végül – 1966-90 között – a Képcsarnok Vállalatnál dolgozott. Romániában, Németországban és Kanadában járt tanulmányúton; tagja volt a Bagatell Képző- és Iparművész Egyesületnek, a Dunaharaszti Művészeti Egyesületnek (DME), valamint a Művészbarátok Egyesületének. Képeinek témáját a természetből meríti: a fák, állatok és a tanyavilág autentikus ábrázolója. Egy riport vele pedig itt: