2023. március 16., csütörtök

Darvas Iván "aranyköpése"

    Nyikolaj Vasziljevics Gogol - Egy őrült naplója - fordította: Czimer József



14 éves koromban voltam TALÁN először prózai színházi előadáson. Az pedig annak az igen SOKOLDALÚ Nyikolaj Vasziljevics Gogolnak az EGY ŐRÜLT NAPLÓJA kisregényéből írt színdarab volt, amelyet 1979-ben a Pesti Színház repertoárjában láttam, mégpedig az eme színház LEGELSŐ sorában lévő széken ülve... ...önmagában ez még nem egy nagy "kunszt", de túl azon, hogy a KIVÁLÓ Darvas Iván volt az "ŐRÜLT", ő szerepe szerint egyszer KÖP! Márpedig az, esküszöm, rajtam landolt!
A műből két bekezdést idézek:

Ma, 1834. október 3-án csodálatos kalandban volt részem. Reggel, mihelyst felébredtem, szólítottam Mavrát. Fantasztikus! Odahozta a csizmámat. Kérdeztem, hány óra? Tíz óra múlt. Erre elkezdtem sietni az öltözködéssel. Bevallom, egyáltalán be sem mentem volna a minisztériumba, ha csak egy percre is előre láthatom azt a savanyú képet, amit az osztályvezetőnk vágott. Csak egy idő múlva szólalt meg: hé, te, Popriscsin, miféle zűrzavar van mostanság a kobakodban? Mi? Úgy dolgozol, mint akinek nincs ki mind a négy kereke! Olyan zagyvaságokat művelsz, hogy az ördög sem ismeri ki magát az irományaidban. Hát nem látod? Címzések kis betűvel, nem írsz se dátumot, se iktatószámot! Iktatószámot! Hhh! Majompofa! Egyszerűen féltékeny rám. Féltékeny rám, mert én ülök a kegyelmes úr előszobájában és én hegyezem ki a tollakat. Ja igen. Igaz viszont, hogy nálunk a szolgálat roppant előkelő. Mindenütt olyan tisztaság van, amilyenhez foghatót másutt nemigen találni, az asztalok mind mahagóniból, az ember minden főnökének "Ön". Hát igen, én bevallom, én már régen otthagytam volna a minisztériumot, ha a szolgálat nem volna olyan előkelő.



Nana, gondolkodjál csak egy kicsit, te Popriscsin! Már elmúltál 40 éves, nem igaz? Ideje, hogy benőjön a fejed lágya! Azt hiszed, nem veszem észre a csibészségeidet? Hogy most éppen a kegyelmes úr lánya körül forgolódol! De csak szedd össze az eszed egy percre! Ki vagy te? Mi vagy te... Egy senki! Egy semmi! Nincs egy fityinged sem! Öntelt, az vagy! Miért nem nézel a tűkörbe? Ő beszél! A pofázmánya olyan hosszú és rücskös, mint valami kiszáradt marhahólyag, a feje búbján azt az egy szál hajcsomót tincsbe bodorítja, valami rózsaillatú pomádéval keni, hogy égnek álljon, és azt hiszi, hogy neki minden jól áll. Be-e-e! Tudjuk, miért haragszik rám? Féltékeny! Nyilván meglepték a jóindulatnak azok a jelei, amelyekkel engem elhalmoznak. Csakhogy én köpök rád! Érted?!



Valójában ezt a bejegyzésemet már 2022. márciusában elkezdtem, de csak MA találtam meg a TELJES változatát ennek a Darvas-alakításnak - amely megtekinthető ezen a helyen:

                  https://archivum.mtva.hu/m3/M3-87110999549999855