2022. március 23., szerda

SÜNGOMBA ÉS KOSSUTH




Ez itt egy SÜNGOMBA termőteste

Egyszer Újpesten járva gondoltam, hogy betérek kis időre régi "munkahelyemre" /amelynek, mint SEMELYIK más cégnek/, soha nem voltam ALKALMAZOTTJA, hogy az egykori kollégákkal emlékezzünk korábbi közös munkánkra. A "kis időből" több órányi látogatás lett, és döbbenettel tapasztaltam, hogy valamennyien régi barátként fogadtak!
Így emlékezetembe került, amikor bizonyos Csiky-Strauss Edit, TÁRGYALÁSTECHNIKAI SZAKÉRTŐ, egy krétával valami "ABSZTRAKT" firkát vázolt a táblára /// azaz a Rorschach-tesztet https://hu.wikipedia.org/wiki/Rorschach-teszt /// próbálta ki rajtunk: kérdezve:
- Önök mit látnak bele ebbe a rajzba?
Jöttek a találgatások, én pedig HELYBŐL RÁVÁGTAM:
- Ez egy süngomba!
Volt nagy hüledezés, ekkor gyorsan átmentem a szerkesztői szobába egy ÉLŐVILÁG MAGAZIN gombás lapszámért, amelyben szerepelt ennek a fajnak is a fényképe - így a TÁRGYALÁSTECHNIKAI foglalkozást némileg a magam képére formálva - ha csak ideiglenesen is - TERMÉSZETTUDOMÁNYOS-ISMERETTERJESZTŐ órává alakíthattam... - ugyanez a kép megjelent az ÉLŐVILÁG ENCIKLOPÉDIA II. kötetében is, amelyet a XiX. Nemzetközi Könyvfesztiválon Sólyom László köztársasági elnök úr is megtekintett, átvette a neki szánt tiszteletpéldányt, és a gratuláción túl jelezte, hogy - KÍVÁNCSI VAGYOK A TOVÁBBI MUNKÁSSÁGÁRA IS!



MAJDNEM SÜNGOMBA!

És hogy mi köze mindennek a hajdani Államelnök úrhoz? Nagyjából annyi, mint Ionesco "A kopasz énekesnő" című abszurd drámájához a kopasz énekesnőnek! Azaz konkrétan semmi!
Közbevetőleg, miközben e bejegyzést írom, eszembe jutott a Kolozsvári Állami Magyar Színház ezen (1992-es) előadása, amelynek utolsó 5 percében hátulról visszafelé FELFYORSÍTVA eljátszották az egész darabot! Parádés rendezői (Tompa Gábor) és színészi bravúr volt! Feledhetetlen!