2020. július 14., kedd

Vágott-dohány À La Jupiter


Kedves (már-már aranyos) évfolyamtársam az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, mikor találkoztunk vagy telefonon hallotta meg a hangomat, szinte "felcsillant" a hangja: "Jupiter!"
S bár (legjobb tudásom szerint) Zsolt sosem dohányzott, minthogy szinte-minden érdekli, ami velem kapcsolatos (zárójelben jegyzem meg, hogy e nagy-fokú érdeklődését sosem értettem), így mai, örök-becsű Offenbach egyik alapoperettjének áriájával indított bejegyzésemet, a vágott-dohány "À La Jupiter" receptjét, mind neki, mind blogolvasóim, mind a facebook olvasóközönsége szíves figyelmébe ajánlom...
...tehát a receptem:
Végy bármely' jobb (értsd: változatos termékekkel szolgáló) NEMZETI (így, csupa nagy-betűvel, mert kis-hazánkban lassan már csak a patikák nem bírnak ezzel a patinás előtaggal/!/) dohányboltban 1 tasak Rothmans, majd 1 tasak Domingo (ez drágább, ugyanakkor minőségi/!/) vágott-dohányt - - - a kézműves-dohányipari termékünk így már-majdnem-kész stádiumban leledzik, viszont (és itt jön a nóvumom) ha igazán aromás "valamit" tervezünk előállítani, ajánlom az Ozona tubákos szelencét, amelynek 2 fele körömvágó ollóval mintegy 15 másodperc alatt kettéfeszíthető, és áttölthető egy kézmozdulattal egy nagyobb, kényelmesebben használgató tartóedénybe!


Már-most a fentebb említett tasakoknak kettős előnye is származtatható:

A) ha körömvágó ollóval rést vágunk az átlátszó/műanyag borításán, az így nyert nyíláson keresztül könnyedén beletuszkolhatunk különféle aktuálisan fontos jegyzetlapokat, amelyeket, midőn "nikotinéhségünk" rákényszerít a cigaretta-készítésre, óhatatlanul szemünk elé kerülnek - ami, lássuk be, sokkal adekvátabb/hasznosabb emlékeztetési mód, mint az avítt zsebkendőre-csomókötés! Mer' komolyan: mire emlékeztethet egy zsebkendőre kötött bármilyen csomó? A legrosszabbat már nem is említem, csupán a színnel kiemeléssel utalok kilétére, ugyanakkor akár eszünkbe juttathat akár egy nyuszit is! 😉


Az meg ugye senkinek se lehet célja, hogy értékes ötleteit egy nyúl-asszociáció verje ki a fejéből? Most pedig következzék a másik hasznos tulajdonsága e rés(ek)nek...

B) a beletuszkolt jegyzetlapjainkkal eltakarhatjuk a gyártó cégek által törvény által előírtan feltüntetendő, ijesztgetős feliratokat! Komolyan: sosem értettem, hogy manapság az alkohol-tartalmú italok üvegein miért nem tüntetik fel, hogy: "Az alkohol öl, butít, nyomorba dönt!"
Bezzeg az "átkosban" még ez is elvárás volt...



...napjainkban evidens, hogy a szesziparnak ERŐSEBB a reputációja az államigazgatás "szemében", mint a dohányiparnak! Annak idején mindenesetre még a filmeken is szalonképes volt a dohányzás, és ebben Karádi Katalin volt az egyik "fő zászlóvivő"!

https://www.youtube.com/watch?v=NF7ekokFuB4


S ha netán ez a bejegyzésem túl-hosszú/érthetetlen/érdektelen volt, javaslom végignézni ezt a felvételt, amelyben egy zseniális francia parodista egy-árva értelmes szó nélkül is szórakoztatóan köti le közönsége és a világhálón őt sok-sok évtizeddel később nézőket: