2023. október 14., szombat

A munka vajon tényleg látrehozta az embert?...

 ...továbbá, a munka nemesít?



1981-ben történt, amikor Édesapámékkal /tehát a családommal/ már majdnem két éve Moszkvában éltünk, hogy születésnapomra egy siketfajd-preparátumot kaptam ajándékba. Pontosabban, azt az összeget, amennyiért ezt meg lehetett venni. A NAGY, kitömött madarat, lévén nem vittem magammal a vásárláskor a lakáskulcsokat, a 10. emeleten, a lift melletti fém szemétledobó henger mellé helyeztem, én pedig, pihenésképpen, leültem a lépcsőházban. Erre látom, hogy a takarítónő éppen készül elvinni a "madaramat"!

                                          https://www.youtube.com/watch?v=U-HI2cR8du0




Az egyik legnagyobb zoológus példaképem, Nyikolaj Nyikolajevics Voroncov, Воронцов Николай Николаевич, akinek a VILÁG HÖRCSÖGFÉLÉI című monográfiájának...



...egyik saját-kezűleg rajzolt koponya-illusztrációját átmásolgatva kezdtem a nívósabb koponya-rajzolást!








В своей научной работе всегда тщательно прослеживал и анализировал новейшие научные изыскания, в частности, относящиеся к теории эволюции, строго придерживаясь материалистической концепции. В своей предпоследней работе («Развитие эволюционных идей в биологии», М., 1999) признал несостоятельность постулата Фридриха Энгельса о том, что «труд создал человека».

Tudományos munkája során mindig gondosan követte és elemezte a legújabb tudományos kutatásokat, különösen az evolúció-elmélethez kapcsolódókat, szigorúan ragaszkodva a materialista felfogáshoz. Utolsó előtti munkájában ("Evolúciós eszmék fejlesztése a biológiában", M., 1999) felismerte Friedrich Engels azon posztulátumának következetlenségét, hogy "a munka teremtette az embert".