2022. október 2., vasárnap

Hol a kalapom?

 


Ifj. Johann Strauss A DENEVÉR című operettje Magyarországon /is/ tradicionálisan a szilveszteri színházi repertoár része! Már gyermekként is láthattam az egyik előadást a Fővárosi Operettszínházban. Édesapám egyik kedvenc arabjaként TÖBBSZÖR is voltunk, hol a hátsóbb, hogy az első sorokban. Egyszer - legjobb emlékem szerint éppen akkor voltunk egy operettelőadáson, amikor Frosh fogházőrt id. Latabár Kálmán, a fogházigazgatót pedig Radnai György alakította. Röviden az az epizód, ami a börtönben zajlik... ...nem eresztem "bő lére" az előzményeket, vélelmezem az közismert, "zanzásítva" csak annyit: bizonyos doktor Falke igen-csak megharagszik a bécsi polgár, Eisenstein személyére, mert az egyszer egy bál után rút tréfát űzött vele, és AZT megbosszulni vágyva elhívja Orlovszkij herceg báljára. TITOKBAN Eisenstein-né-t is oda-invitálja, de meghagyja neki, hogy JELMEZBEN: DENEVÉRJELMEZBEN érkezzen! A hölgy csinos, ráadásul magyar grófnőnek adja ki magát, és Eisenstein rögvest beleszeret! A bálban - jó-szokás szerint - nagy a kavalkád, és amikor ÉJFÉLT KONGAT AZ ÓRA, a férfiak eszeveszetten elkezdik keresni a fejfedőjüket: ki a cilinderét, de a magyar verzióban ezt az éneket dalolják /az elejét idézem/: HOL A KALAPOM, HOL A KALAPOM? Ma falkatársaimmal a Csörsz utcai kutyafuttatón tartózkodtunk, amikor indultunk hazafele, először nem  találtam a kalapomat! Nem mintha egy nagy érték lenne, de mégiscsak kalap - az meg "öltöztet"! Erre mit látok: egy eleven Mantis religiosa dekkol rajta! Rögtön eszembe jutott ez a Strauss-ének!

Sajnos KONKRÉTAN EZT a youtube-anyagában nem találtam meg, de azért az, hogy mind Latabár, mind Radnai kiváló, és tőlük szokatlan szerepben léptek fel, az így is érzékelhető! Latabár Kálmán amúgy nekem fiatal színészként nem is volt túlzottan szimpatikus, de ahogy ezt a szerepet játssza, az még 2022-ben is megnevettethet BÁRKIT!

Radnai György pedig a Magyar Állami Operaház tagjaként is ilyen szerepekben alakított emlékezeteset:




És akkor itt, az A DENEVÉR operettben ő Frank fogházigazgató, akit Falke mint Chagrin lovag mutat be az egybegyűlteknek!

                                 https://www.youtube.com/watch?v=GDm_0SxdTpc&t=232s


És ha már A DENEVÉR, ennek orosz nyelvű változatát sem hagyom ki egy részlet erejéig, itt Виталий Соломин, azaz Vitalij Szolomin játssza Doktor Falke szerepét, és ebben a változatban az, amint színleli, hogy "barátját" kimenti a hazugságaival a feleség előtt, minden mondatában egy-egy POÉNT rejt! Csak érteni kell!

                                   https://www.youtube.com/watch?v=oSYVFPaDKIY