2021. március 15., hétfő

"Kokárdázgatás"


 https://www.youtube.com/watch?v=vLgTTdy4l_M

http://madarpark.hu/online-kozvetites-golyak-szabadon-engedese-marcius-15/

Közismert, hogy a Hortobágyi Madárkórház alapítója minden évben, március 15-én kokárdával "díszítve" szabadon bocsájt egy fehér gólyát. Ennek kapcsán teszem ma közzé az ezzel kapcsolatos fenntartásomat.


Gondolkodjunk el kicsit: adott egy FOKOZOTTAN VÉDETT madárfaj, márpedig erre a kategóriára érvényes jogszabályok szerint TUDOMÁNYOS CÉLRA történő gyűrűzéshez lehet engedélyt kapni! Arról ugyanakkor senki/semmilyen jogszabályt nem hozott, hogy kokárdákat lehetséges-e aggatni bármilyen védettségi státussal bíró madárfajra!    

Arany János kiváló költeménye, "A fülemile" című versrészletét adaptálva, egyfajta aktualizált parafrázisként:

"Ilyen ügyről,

kokárdáról,

Mit sem tud a corpus juris!"

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0600348.kor

Tegyük fel, hogy mégiscsak engedélyezhető ez a fehér gólyákra történő kokárdaaggatás, ugyanakkor belegondolt-e az ilyetén "marketingfogást" évente gyakorló hortobágyi személy, hogy mi lesz később ezekkel a nemzeti jelképnek számító kokárdákkal? Általános iskolai diákoknak is evidens, hogy ez a faj, miközben zömmel emberi környezetben készíti fészkét, élete nem-kis részét a topartokon, nádasok mellett éli, az iszapban gyűjti a táplálékát! Ergo: a konklúzió levonását az olvasókra bízom! A kérdés tehát. milyen környezetben végezhetik a gólyákon legfeljebb 1-2 napig megmaradó, majd a talajszintre érkezett, összemocskolódott, piros–fehér–zöld szalagok?

https://www.youtube.com/watch?v=UKeBm2rU9Fg