2020. július 4., szombat

Egy mélabús galambfaj - és a Belga


2020-ban egy madártani  könyv szerkesztésén dolgoztam... 
E munka közben hazafele falkatársaimmal az éjszaka sötétjéből, a Gellért-hegy irányából egy örvös galamb búgására lettünk figyelmesek, mindhármunk egyik kedvenc madara ez! Komolyan: Flóra és Faina is mindig nagy érdeklődéssel figyelik, amikor a kertben, az ottani susnyásban meghallják jellegzetes hangját. 


Örvös galamb esti felvételen - életem legszebb természetfotója! 🙂

Erre azonnal eszembe-jutott egy, ezzel kapcsolatos melódia, és elkezdtem nekik dudorászni:

" galambalkatúak
Őszapófélék, bagolyalkatúak
Légykapófélék, sólyomalkatúak" 

Mit-mondjak, az én énekemtől/előadásomtól kevésbé voltak elragadtatva! 🙂

Ez pedig a Belga / Bëlga   együttes DAL A MAGYAR MADÁRTANI EGYLETHEZ dala: https://www.youtube.com/watch?v=0NRzDF5dN9Q

Egy magazin, a MADÁRTÁVLAT "elavult"/?/ szerkesztőségi útmutatója a szerzők számára

2004. márciusában azt a felkérést kaptam a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület akkori vezetőitől, hogy a korábban FEKETE/FEHÉR egyesületi hírújságnak, a MADÁRTÁVLAT magazinnak vállaljam el a főszerkesztői teendőit. 




Útmutató a Madártávlat szerzőinek

(érvényes 2004. május 15-től)
  • A Madártávlat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kéthavonta megjelenő folyóirata.
  • A Madártávlat az MME tagjainak térítésmentesen jár, azt a tagok postai úton kapják kézhez.
  • A lap az MME tevékenységét, aktuális híreit bemutató cikkek mellett elsősorban madártani cikkeket közöl, emellett lehetőség van más természetvédelmi és természetismereti írások publikálására is.
  • Vitacikkek a lapban kivételesen indokolt esetben, széles olvasói kört érintő kérdések kapcsán megjelenhetnek ugyan, de sértő hangvételű, személyeskedő írások a Madártávlatban nem publikálhatók.
  • A publikálásra beküldött szövegek nyelvi gondozásának, indokolt esetben rövidítésének vagy kiegészítésének jogát a szerkesztőség fenntartja; érdemi változtatások esetén a szerkesztő a szerzővel e-mail-ben egyezteti az indokolt módosításokat.
  • Amennyiben a lektori vélemény szerint a kézirat nem éri el az elvárható színvonalat, a cikket nem áll módunkban közölni.
  • Lapzárta a lap megjelenését megelőző hónap 15. napján.
  • Honoráriumot csak a szerkesztőség által előzetesen megrendelt cikkekért és illusztrációkért fizetünk.
  • Amennyiben a leadott cikk szerzője rendelkezik nívós fotóanyaggal, úgy a szerző elsőbbséget élvez, amennyiben viszont az általa leadott fotó nem éri el a lapban elvárható színvonalat, vagy van annál sokkal jobb fotó azonos témában más fotóstól, úgy a jobb fotónak kell bekerülnie. A lap minőségének megőrzése érdekében a szerkesztőség fenntartja magának a jogot a cikkek illusztrációinak kiválasztására.
  • Kéziratokat kizárólag számítógépes szövegfájl formájában áll módunkban elfogadni; kézzel vagy írógéppel írott anyagokat csak kivételesen indokolt esetben, előzetes egyeztetést követően fogadunk el.
  • A kéziratok küldhetők az upeter@freemail.hu  címre Ujhelyi Péter részére, vagy CD-re írva a szerkesztőség postacímére: Madártávlat szerkesztősége, MME, 1121 Budapest, Költő u. 21.
  • Kérjük, hogy a szerzők elérhetőségét (telefonszám, emailcím) a kézirat részeként feltétlenül tüntessék fel, a cikkel kapcsolatos esetleges későbbi egyeztetések céljából.
  • Egy-egy cikk terjedelme általában nem haladhatja meg az 5000-6000 karaktert. Nagyobb terjedelmű írások publikálása a szerkesztőséggel történt konzultációt követően lehetséges.
  • Ha a cikk bizonyos elemei terjedelmi korlátok miatt nem férnek be a lapba, azokat indokolt esetben a www.madartavlat.hu  honlapon tesszük elérhetővé az érdeklődők számára.
  • A szerkesztőségi szabályok durva megsértése, ha a szerző egyazon cikket a szerkesztők tájékoztatása nélkül több lapban is publikál. Kérjük, hogy amennyiben a szerző írását más lap szerkesztőségének is elküldte közlésre, úgy erről a Madártávlat szerkesztőjét tájékoztassa egyeztetés céljából.

Az utolsó - úgy 5 évben a szerkesztőségi ülésekre MINDIG velem jött Flóra is... Minthogy ott ÉRDEMI ötleteket SOSEM kaptam, ha ez zavart, ránéztem falkatársam tekintetére, és úgy éreztem, mint Kibédi Ervin, amikor a lakásában vele élő csimpánzra nézett:
VÉGRE EGY ÉRTELMES TEKINTET!...








... aztán a Jókai kert bejáratánál egyszercsak megjelent egy felirat KUTYÁVAL BELÉPNI TILOS! - Onnantól nem mentem szerkesztőségi ülésekre...