2022. január 23., vasárnap

A KIRAKAT-RENDEZŐ VERSENY

A KIRAKAT-RENDEZŐ VERSENY


Prológus: miközben e bejegyzést írom, a YouTube segítségével Rossini: A tolvaj szarka című operájának nyitányát hallgatom...



Vagy 30 évvel ezelőtt unokatestvérem, Zsóka férje, Miklós kirakatrendező-versenyre nevezett be. Nékem elég unalmasnak tűntek az akkori ARANYPÓK-kirakatok, így javasoltam neki egy - szerintem elég hatásos - tervet: legyen az üvegfal mögött középütt egy bokor, arra legyenek felaggatva az aktuális termékek (melltartók, zoknik, harisnyák), a bokor mellé lehetne szétdobálni a nadrágokat, szoknyákat (elnézést, hölgyeim, a helyes sorrend: szoknyákat, nadrágokat) - de Miklósnak ez a szokatlan terv nem nyerte el a tetszését (na de a reklámban nem éppen a szokatlanság a fontos tényező?!).
Minap jártam a Kossuth Lajos utcában... Láttam az ottani ARANYPÓK-kirakatot... 2-3 naponta látom, amikor a falkának megyek az ALDI felé, húsvadászatra... A kirakat minden héten ugyanaz... És kérem, az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag semmit sem változott!!! Tulajdonképpen bátran lehetne otthagyni az 1970-es évek már anno elkészített kirakatát, fölösleges a sok bíbelődés a damillal, bugyikkal, úgysem fog szemernyit sem változni az összkép!

Rossini A TOLVAJ SZARKA nyitánya amúgy messze szórakoztatóbb, mint az általam elérhető televízió-csatornák "műsora", ahol a legunalmasabbak, "sorolom": 1) Nógrádi György 2) Borbás Marcsi 3) Szente Vajk - ha a Duna TV-n az egyik folyik, gyorsan átváltok a Duna World-re, de jobbadán ott is épp ugyanaz a személy viszi a prímet. Rossz őket nézni, akkor már legyen inkább Rossini! A "szarkás" művét először a Miklóstól kapott bakelitlemezről hallottam, nagy köszönet neki azért az (Sári, ha ezt a Néked ide rejtett bejegyzést olvasod, küldj röpke üzenetet a facebook-on, szerény személyemet a vezeték+keresztnevem beírásával jó eséllyel megleled, és akkor jelentkezhetsz...) ajándékért!