2021. március 13., szombat

Hiúság/?/

 


Hiúság

Tagoló vers Sándor fiamnak
20. születésnapjára

 
lelkemre
többre
nem
vágyom
lenne
bár
egy
padom
lenn
az
Arany János
nevét
viselő
metróállomáson
 

1983



A jelentős magyar irodalmár, Kányádi Sándor sokak által ismert versét adaptálva, ma hajnalban létrehoztam annak parafrázisát, amely nagyjából-egészében tükrözi jelenlegi vágyaim egyikét...

Hiúság/?/

Tagoló vers az ELTE Füvészkertjének

 
lelkemre
többre
nem
vágyom
lenne
bár
egy
"kertészlegény" státusom
fenn
az
Arany János
nevét
viselő
metróállomásom
túl
az ELTE
Füvészkertjében...
 

2021




Ha meglepő lenne ez a foglalkozásváltás, jelzem, hogy egyáltalán nem precedens nélküli: korábban, a Magyar Természettudományi Múzeum nemzetközi hírű entomológusa, Dr. Steimann Henrik, lévén e múzeum számára éppúgy nem volt képes méltóan honorálni munkáját, ezért sokkal-jobban megfizetett telefonkönyv-szerkesztővé avanzsált, éppúgy, mint egykoron az afrikai gyűjtéseit odaküldő Kittenberger Kálmán trófeáiért sem küldött e múzeum Állattára egy "árva garast" sem! Erre a jeles világutazó-gyűjtő egy igen bizarr módját választotta, hogy a vele MÉLTATLANUL viselkedő múzeumi illetékeseket "észhez térítse", erről a MÚLT-KOR magazin hasábjain volt olvasható érdekes cikk:
Jómagam sosem jácctam vidéken, ám úgy ezerkilencszázizében (na jó: 1998-ban) a Com-Com Bt. nagy-tudású munkatársaival létrehoztunk (jómagam írtam, szerkesztettem és az illusztrációkat készítettem) egy számítógépes lemezt "Emlősállatok" címmel, amelyet annak idején CD-Rom-nak neveztek. 



FRISSÍTÉS: 2023-ban már ez a kép jelenik meg ezen a linken:






Sajnos az idő "eljárt" az ilyen, akkoron modernnek számító lemezek felett, a MAI számítógépekbe helyezve MŰKÖDÉSKÉPTELENEK lettek! Sic transit gloria mundi!
Ami "MARADANDÓBB" munkám, az Élővilág Enciklopédia két kötete, amelynek 1. kötete, az "A Kárpát-medence állatvilága" sajtóbemutatóján a Nádor Szalon egyik alagsori termében 5/!/ percet kaptam, hogy bemutassam főszerkesztőként ezt az enciklopédiát. 


A számomra biztosított rövidke időben értelemszerűen valódi, szokványos áttekintést LEHETETLEN volt adnom, ugyanakkor készülve arra, hogy alig lesz módom beszélni, vittem magammal ennek az 528/!/ oldalas könyvnek a makettjét is, és a kiváló minőségű, ÜRES lapokat végig-pörgetve és összehasonlítva a megjelent kötettel, jeleztem, ami a kettő között a különbség, az az én munkám!


Ezt a frappáns megoldásnak szánt "lépésemet" a bemutatón résztvevők részéről "tapsvihar" fogadta, ugyanakkor nem fogattak be nekem jutalmul sem hintót, sem semmilyen más "járgányt", és pezsgőt sem ittak a cipőmből, mint hajdanán egy sikeres előadás után a primadonnákéból! Később természetesen megjelent a 2. kötet is, az "A Kárpát-medence gombái és növényei" kötet...



...amelyről Simon Tibor professzor-emeritus meghatóan-méltató recenziót írt a Természetbúvár folyóiratba...





Simon Tibor professzor emeritus, a magyar botanikusok egyik legkiválóbb képviselője

...Podani János akadémikus - legjobb emlékem szerint azt nyilatkozta, hogy ez a világ, a legmodernebb növényrendszertan alapján szerkesztett kötete!



Pártos Erzsi, jeles színművésznő


Utóirat: a fentebb említett Steimann-állásváltoztatáshoz hasonlóan hajdanán, színészpályája előtt a kiváló művésznő, Gobbi Hilda a Füvészkert Pozsgásházában dolgozott gyakornokként! Ha ő lehetett fizetés-nélküli/!/ gyakornok, én miért is ne lehetnék éppúgy ügyszeretetből, passzióból önkéntes "idegenvezető" az ELTE Füvészkertjében, mint korábban a Kerepesi temetőben, vagy akár egy, a betérő potenciális vásárlókat szakszerűen, méltóan informáló/segítő, délutáni/esti műszakos papírüzleti eladó?


A fenti kép a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által szervezett közismertté vált programon, a Fülemülék Éjszakáján készült, amikor egy kedves társaságnak meséltem a fülemülék mellett a természet számos csodálatos "teremtményéről"!
Hasonlóképpen sikerélményt nyújtottak az agárdi Madárvárta tornácán az iskoláscsoportoknak tartott előadásaim, amelyek egyikének végén a diákok, biológiatanáruk jelenlétében/!/ kérlelni kezdtek: "Tessék hozzánk tanárnak jönni!" Ez ambivalens érzéssel töltött el: egyrészt kínos volt, hogy kérlelésüket a saját tanáruk is hallja, másrészt büszke voltam, hogy én a legilletékesebbek, a gyerekek szerint is érzékelhetőbb pedagógiai "vénával" rendelkezem, mint gyyakran a diplomával rendelkező tanárok!


Gobbi Hilda fiatalkori portréja - fiatal korában a Füvészkert Pozsgásházában dolgozott!

A záráshoz közelítve következzék az Élővilág magazin azon számomra igen-kedves lapszáma, amelyben a híres irodalmár, Kányádi Sándor "Béka-búcsúztató" című verse is szerepelt a költő szíves hozzájárulásával. Megjegyzem, annyira sikeres volt, hogy manapság már a világhálón is csupán az "Előjegyezhető" kategóriában szerepel!






Lehettem bármilyen sikeres //szerkesztő, 2021-re az a helyzet alakult ki, hogy az eredeti könyvjavaslataimat a könyvkiadók "rendre" nemet mondanak, különféle ürügyekre hivatkozva, így evidens, hogy foglalkozást kell változtassak, és talán évekre, de MINDENKÉPPEN egy olyan papír- és írószer-kereskedésben szeretnék dolgozni a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca találkozásánál, ahol VALAMENNYI ott dolgozó munkatárs mindig igen kedves és készséges hozzám, és ha a pultok között "vacillálok", hogy melyik minőségi papírt vagy tustollat válasszam, azonnal kijönnek a pénztárgépek mellől, és a sorok között nem is keresgélve rámutatnak arra a márkájú árura, amelyet ildomos megvásárolnom! 🙂




A könyvkiadókkal UTOLJÁRA akkor volt dolgom, amikor a híres Semmelweis Kiadó vezérigazgatója, Dr. Táncos László felkért egy fiktív élőlény, egy hal/madár-hibrid kapcsán illusztrációk készítésére...
...a vázlatokhoz mind a tustollakat, mind a festékeket és ecseteket vásárlóként "törzshelyemen", a PIREX papírnagykereskedésben szereztem be. Később, tapasztalva, hogy éveim előrehaladtával látásom megromlott, Zsoldos Márton barátomat kértem fel, hogy vázlataim és javaslataim alapján ennek a lénynek a fikciós habitusképét készítse el - meglátásom szerint munkája eredménye közelít a zseniálishoz!





A fecskeszeg "rekonstrukciója"...


...és az alapként felhasznált repülőhal: az a lény, amely "dogmadöntő" módon képes elhagyni a halak megszokott közegét, és a levegőben szabadon szárnyalni! Számomra jelenleg ezzel példát is mutat!  
Immár valószínű, hogy-ha csak pár évre is, de FELHAGYOK a könyvszerkesztéssel, ami SEMMILYEN érdemi bevételt nem hoz JELENLEG, és korábban is bármely, általam szerkesztett munkáért messze-többet fizetett a Szerencsejáték Zrt., a KEDVENC sorsjegyekhez írt 5-5 mondatos kísérőszövegeimért, "cicuskákról, kutyuskákról"!



Faina (berni kopó) és Flóra (bajor véreb) falkatársaim adtak társaságukkal elegendő lelki erőt, hogy sikerüljön túlvészelnem a "hét szűk esztendőt"! Tettem egy próbát, a PIREX Zrt. illetékeseinél állásügyben, de ez ZSÁKUTCÁNAK bizonyult, lévén ez a cég, mint kiderült, mégsem olyan "emberbaráti", csak azokat a jelentkezőket hívják be a központjukba, akinek ESÉLYE van egy eladói státust elnyerni! /// Érdekes "ellenpont" a konkurens hasonló cég, a Pátria Papír, amelynek hétvégén elküldött állásjelentkezésemre a VEZÉRIGAZGATÓ hívott fel hétfőn, elnézésemet kérte a "késedelmes" jelentkezésért, de több egyeztetés után sajnos az az állás sem sikerült! ///  Valamint az ELTE Füvészkertje illetékeseinél, hogy ÖNKÉNTES alapon tarthassak az oda érkező látogatóknak természetismereti bemutatókat! Hasonlóképpen fogok egy oktatási intézményben, egy óvodában a lurkóknak a különféle állat- és növénycsoportokról mesélni, persze a gombákat sem kifelejtve! Ebtársaimmal tehát Budán várunk!