2021. július 9., péntek

Pár bekezdés a "LÁBATLAN" madárról...


Gyermekkorom óta bámulom és csodálom a sarlósfecskéket! Tulajdonképpen a LEVEGŐBEN éppen olyan BIZARR életmódot folytatnak, mint a TENGEREKBEN/ÓCEÁNOKBAN úszó delfinek!

https://www.youtube.com/watch?v=Q1PaZ4pCclA

A sarlósfecske (Apus apus) a madarak osztályának sarlósfecskealakúak (Apodiformes) rendjébe és a sarlósfecskefélék (Apodidae) családjába tartozó faj. Semmilyen rokonságban nem áll a valódi fecskefélékkel, ahová például a molnár- és a füsti fecske is tartozik.Olyan gyorsan képes cikázni szárnyalásai során, hogy a fentebb ajánlott youtube-felvételen ÁLLÓKÉPEN mutatják be!




A világhíres svéd természetkutató, Carl Linné 1758-ban neki adott tudományos neve – Apus – lábatlant jelent, ez kicsi, fejletlen lábára utal, mellyel járni szinte képtelen, legfeljebb kapaszkodásra alkalmas.



Megjelenése a fecskefajokra emlékeztet, de testalkata a hasonló életmódból eredeztethető konvergens evolúció eredménye, valójában a kolibrikkel áll rokonságban. A nemzetségnek Európában több faja él, hazánkban csak a (közönséges) sarlósfecske (Apus apus) fordul elő rendszeresen.

Ha az életmódjának fenti jellemzése nem volt elég érdekes, tessenek egy pillantást vetni ezen madárcsoport KIVÉTELESEN TÁGAS szájára: bár nem tartozik a LEGÉRTELMESEBB madarak közé, de hogy ÉLETKÉPES, az vitathatatlan!



Nem állítom, hogy ez a mai bejegyzésem hosszúra sikeredett, de SAJNOS most egyrészt SÚLYOS pszichés válság előtt állok, másrészt remélem így is elég érdekesnek találják majd mind a blogolvasók, mind a facebook-tagok!