2019. január 7., hétfő

Egy lehülyézéssel abgangoló faragatlan növényrendszertan-vizsgáztatóhoz




Ave Systema Plantae!

„…mer' melly lehetne vala nagyobb elösmerés egy tanítónak, mint hogy őtet mesterének valló deákja ölismert munkálkodója lészen a todományok fellegvár-építgetésöknek?”

2018/2019 fordulóján rendezve 20 éves (fő)szerkesztői munkásságom elmentett anyagait, ráleltem az Élővilág Enciklopédia botanikai kötetére (részlete mellékletben…). E műről Podani János (aki e helyütt talán nem igényel részletesebb bemutatást) nyilatkozta, hogy ez a kötet a világon az első három könyv közé tartozik, amely a legmodernebb rendszertan szerint lett szerkesztve (s mellyel egész népemet fogom - nem középiskolás fokon - taní-tani...). Sólyom László köztársasági elnök azért látogatott ki a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, hogy elsők között vehesse kezébe szerkesztményemet. Somogyi Péter, a Királyi Tudományos Társaság egyetlen magyar tagja az általam főszerkesztett ÉlőVilág magazin kapcsán nyilatkozta az ELTE Állattani Tanszékén, hogy munkám a világon bárhol megállná a helyét.




Én a Lomonoszov Tudományegyetemen Armen Tahtadzsján növényrendszerén nevelkedtem, de a Lajtán innen az nem volt kóser, itt akkortájt(!) a kétszeres Soó-díjas rendszer dívott... –  tahtadzsjános ismereteimmel a hazai színvonalnak nem feleltem meg, így a vizsgáról "Péter, hülye vagy a növényrendszertanhoz!" búcsúmondattal lettem kiakolbólítva... 



...hát valahogy így történt...

Lehet, hogy Tahtadzsján rendszere vitatható volt, de az Orchidióta professzor úr rendszerét is tök fölösleges volt pontról pontra bemagoltatni egy főiskolással, lévén mára az is "meglehetősen" elavulttá vált... Az évtizedenként alapjaiban változgató, óhatatlanul erodálódó rendszerek biflázása helyett jómagam valami maradandón dolgoztam a vizsgaidőszakban is, ennek egyik eredménye szintén csatolmányban található ( http://www.ornis.hu/?download&aid=323&volume_id=32&lang=hun ). Nem t'om, szégyellnem kéne-e magam a növényrendszertan hazai mívelői előtt, mindenesetre az Új Magyar Füvészkönyv bevezetőjében az első három ajánlott magyar szakmunka között sorolják fel enciklopédiámat...

Zárásképp újfent:  Ave Systema Plantae!

…az egykori lenézett, kirúgott, búcsúként modortalanul  tuskón lehülyézett vizsgázó…

p.s. e sorok "másodszereplője"  elérhetőségét nem leltem a világhálón, s akiről az Új Magyar Füvészkönyvben annyi szerepel az auktorlistában, hogy "MILK. - Milkovits, I. (fl. 1987)" - ennyike... A kötetben a pongyolapitypangról is terjedelmesebben írtak, róla 6 sornyi szöveg található! És ennél több róla az internet bugyraiban sem található... (Mármint nem a pitypangról, hanem MILK-ről... - A "milk" amúgy a tejelválasztó plánták jelzője Albionban!)


Ezzel a bejegyzésemmel pedig - részben - Alekszandr Pavlovics Melikjan professzor úrnak, azaz Александр Павлович Меликян emlékének tartozom, azt, hogy MEGKEDVELTEM a növénytant is, főként neki köszönhetem!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése