2019. november 21., csütörtök

545 szó egy meg nem jelent könyvismertetésből


Egy mintaoldalpár a könyvből

Kordos László professzor úrral évekig egymás mellett ültünk a National Geographic tanácsadó testületi ülésein, és rendszeresen kaptuk e jeles lap tiszteletpéldányait  - egészen addig, amíg végül nem kaptuk, lévén ez a jeles grémium "megszűnt létezni"... Ma már csak a világhálón fellelhető pdf-ből nyerhető ki az ottani Impresszumból az egykori névsora. Kordos Lászlóval jómagam azóta is igen jó (baráti) kapcsolatban állunk, így amikor említette, hogy egy kéziratát nem sikerült "nyomdafestékhez" juttatnia, arra gondoltam, hogy akkor tegyük közzé a blogomban. Így ezúttal kivételesen nem saját anyagom jelenik itt meg, hanem "idegen klaviatúrával ékeskedem"! És akkor át is adnám a szót, kereken 545-öt (🙂) a professzor úrnak:


Egy meg nem jelent könyvismertetés margójára

            A patinás múltú Földtani Közlöny szakfolyóirat főszerkesztője nevében a szerkesztő felkért, hogy a lapban ismertessem Gasparik Mihály és Medzihradszky Zsófia által írt, A mi jégkorszakunk. Pleisztocén élővilág a Kárpát-medencében című, a Természettár Könyvsorozat keretében a Magyar Természettudományi Múzeum és a Herman Ottó Intézet (Budapest) által megjelentetett 208 oldal terjedelmű ismeretterjesztő könyvet. Az ismertetést a felkérők nem jelentették meg, majd jelen sorok írója – aki nem szereti, ha írása nyomtalanul elvész -  a Természet Világa folyóiratban gondolta közölni, amit végül is nem nyújtott be a szerkesztőségbe. Most Újhelyi Péter a könyv sorozatszerkesztője, megtudván a rövid írás egyszerű kalandját, megkért, hogy azt a blogja részére küldjem meg. Megígértem neki, hogy rövid kommentálással ezt megteszem. Legfőbb gondom, hogy könyvkritikát írtam ismertetés helyett. Mindig csodálkoztam ezen az ősrégi szokáson, hogy főleg napjaink információs dzsungelében mi szükség van a lapszámonkénti 2-3 könyv tartalomjegyzékének összefoglalására, majd a kötetet „melegen ajánlani”. Természetesen tudom, hogy mi  mozgatja a könyvismertetést. A szerkesztőség ingyen könyvet kap, amit ismertet, majd valaki megtarthatja magának. A könyvet kiadó cég pedig a statisztikai értékadó felesleges mókuskerékbe betáplálhatja dicsőségét, ami előbb-utóbb eléri hatását. A könyvkritikát nem szeretik, „mert tetszettek volna” (plágium Antall Józseftől, „Tetszettek volna forradalmat csinálni”) mindenkinek megfelelő könyvet készíteni. Utólag jobb, ha a kritikus meg sem szólal. Csak néhány megátalkodott ember képes arra, hogy egy hatszáz oldalas könyvben kétezer, - legtöbbször jogos – hibát fedezzen fel, s a végén megírja, miszerint „ez a könyv nem fog hiányozni a könyvespolcáról”. Természetesen van egy harmadik lehetőség is. Az ismertető-kritikus csapnivaló munkát végzett.   

A mi jégkorszakunk

Talán 30-40 éves rabság után az emberi boldogságot adó, Frédivel s Bénivel együtt élő dinók, a kandírozott sárkánygyíkok, az üzleti ízléstelenségre és nyelvre fittyet hányó Mammut társaságában vetített jégkorszak sorozatok után jó érzés kézbe venni egy olyan hiteles, mértékadó könyvet, akik írói  csak sovány hasznot húzhattak le szaktudásuk sallangjaiból.
A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaiban, és főleg a most megjelent könyv szerzőiben (Gasparik Mihály és Medzihradszky Zsófia) már 2002-ben ott motoszkált a gondolat, hogy a felkapott népszerű „jégkorszakot”, és a globális felmelegedéssel ijesztgetőket a maga valóságában a tudomány oldaláról, a múzeumok „kézzel fogható” bizonyítékaiból összeállított kiállítással kell szembesíteni. A több mint kétszáz év alatt felhalmozódott tudás és tárgyi lelet mellett már nagyon hiányzott egy népszerű, igazi „múzeumi” könyv, olyan amilyen különböző témákban a bolháktól az elefántokig ott sorakoznak a természettudományi múzeumok shopjainak polcain.
„A mi jégkorszakunk” könyvcím egyaránt vonzó és csalóka. Jó, hogy megtudjuk belőle, mi is az a jégkorszak, milyen tényezők okozhatják, detektívként miként tárhatjuk fel múltunkat. Mindezek az ismeretek és módszerek mindenhol érvényesek, talán a könyvben nem is kellene megemlíteni, ha a középiskolai tananyagot valaki ismerné, s nem felejtené el az egyetem után sem. A könyv többi részében a szerzők már otthon érezhették magukat, hiszen saját szakterületeik, az ősnövénytan és az ősállattan magyarországi (esetenként kárpát-medencei kitekintéssel) eredményeit összegezhették. Valóban új, nagyrészt hazai kutatók eredményeit kitűnően illusztrálva, hitelesen és olvasmányosan mutatják be. Ugyanakkor az olvasónak hiányoznak a csigák és a kagylók, a löszkutatások sok évtizedes eredményei, a periglaciális formakincs, a teraszok és a fosszilis talajok érdemi megemlítése, s nem utolsó sorban a Kárpát-medence nagy süllyedékeinek mindennapi életünket meghatározó elemeinek mellőzése. Mindezek ellenére, aki a jégkorszakról eddig csak annyit hallott, hogy mamutok, hófedte téli tájak, az ősember emberré válása és a civilizációs átkok, a könyv bőséges és hiteles áttekintést nyújt.
Kordos László


National Geographic: Impresszum - 2011. szeptember 10. 

p.s. Klasszikusokat csak szó szerint ildomos idézni, így e szövegben visszafogtam szerkesztői "vénámat", (amit mi sem jelez jobban, hogy még a Természettár sorozatot "fémjelző" nevem írásmódján sem változtattam) így egy szót sem (🙂) változtattam benne! Amint azt Gabor Zsazsa nyilatkozta: "Mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólam!" Úgyhogy adjunk a "reklámnak" is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése