2022. július 1., péntek

Móczár László, Nagy Barnabás és a Nagy-hegyisáska

Amikor a Magyar Biológiai Társaság Állattani Szakosztálya az üléseit tartotta, szinte NEM VOLT ALKALOM, hogy azokon Dr. Móczár László és Dr. Nagy Barnabás, a zoológia nagy KÉT doyenje ne vett volna részt!


Móczár László professzor úr, 90 éves korában, a hazai rovarfényképezés úttörője...


...ez pedig az 52 részes, összesen 1664 oldalas Élővilág magazin 50. lapszáma címlapja, középen pedig a pompás fémdarázskép Móczár László professzor úr felvétele



Egy igen emlékezetes kézzel írott levél: kéretik megfigyelni a gyönyörű kézírást!



Nagy Barnabás

Dr. Nagy Barnabás 1921. augusztus 2-án született Szamoskéren. Középiskolai tanulmányai után a Kolozsvári Tudományegyetem biológia-földrajz szakán végzett 1944-ben, majd zoológiából védte meg egyetemi doktorátusát. 1949-ig egyetemi gyakornok és tanársegéd, majd együtt költözött az egyetemmel vissza Debrecenbe. 1950-től egészen 2014-ig volt a Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) Állattani Osztályának munkatársa, itt fordult érdeklődése a növényvédelmi entomológia felé. 1957-ben lett a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. 64 évet töltött a NKI Júlia majori telepén (ma Agrártudományi Kutatóközpont, ATK, Növényvédelmi Intézet), ahol mindig a kor aktuális növényvédelmi problémáinak megoldásában tevékenykedett, magas szintű tudományos igényességgel. 2014-ben kellett elhagynia a Növényvédelmi Intézetet több nyugdíjas kollégájával együtt, ezek után a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárába járt be naponta. Ekkor adományozta 200 doboznyi Orthoptera-gyűjteményét a múzeumnak.

(Idézetrészlet a ROVARÁSZ HÍRADÓ 99. számából, 2020. szeptember)


                                                 
                                                    Nagy-hegyisáska = Pseudopodisma nagyi

Amikor Nagy Barnabás átadta az Élővilág magazinban megjelentetni tervezett diaképeit, mosolyogva mesélte, hogy róla egy hegyisáskafajt elneveztek, amel a magyarok számára igen mulatságos, hiszen a NAGYI akár, sőt inkább a nagymamák becézése!


                                                                            Feldolgozásra várva...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése