2021. július 17., szombat

Az UNIKORNIS és a hazai nyércállomány...

Mindenekelőtt egy DÖBBENETES TÉNNYEL kezdem: a SZINTE MINDENT-TUDÓ wikipédia európai nyérccel foglalkozó szócikkében még 2022-ben is FOKOZOTTAN VÉDETT státusúként jelzik ezt az emlősfajt, miközben arról, hogy EGYÁLTALÁN NEM ÉLT HAZÁNK MAI TERÜLETÉN, már a BIOLÓGIAI TÁRSASÁG ÁLLATTANI SZAKOSZTÁLYÁNAK 1999. évi januári ülésén is beszámoltam.

                                               https://hu.wikipedia.org/wiki/Európai_nyérc



                                          net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100013.kom



Ez az írásvetítő-fólia képe az, amivel az európai nyérc hazai ELŐ-NEMFORDULÁSÁT illusztráltam korábban a MAGYAR BIOLÓGIAI TÁRSASÁG ÁLLATTANI SZAKOSZTÁLYA egyik ülésén, és amelynek "köszönhetően" e fajt a FOKOZOTTAN VÉDETT státusból kiemelte az illetékes minisztérium... 


Az alábbi cikkemhez jelenleg még annyit kell tennem hozzá kiegészítésül, hogy valamiféle 2 "unikornis" Noszvajon is megtekinthető, a Herendi Porcelán-manufaktúra remekeként/?/:

https://www.youtube.com/watch?v=TedbhpTXOpE


E blogbejegyzésemnek KÜLÖNÖS AKTUALITÁST ad, hogy ma a 17-es villamoson egy ÉRTELMES lurkó ezzel a kérdéssel állt elő:

- Mama, a rinocérosz milyen faj?

Mire a megkérdezett OSTOBA válasza:

- Valamilyen hüllő...



Az "ég szerelmére", Albrecht Dürer óta már ANNYI év telt el, de ha még akkoron HÜLLŐSZERŰ PIKKELYEK is voltak egy VILÁGHÍRES METSZETÉN, 2022-ben egy ilyen válasz ELFOGADHATATLAN!

"Végezetül" álljon itt Gera Pál, a FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERT hajdani vidraápolója egyik kötetének az európai nyérccel kapcsolatos, SAJÁTSÁGOS HANGVÉTELŰ bekezdése ///szó szerint!///:

Az európai nyércet 2001-től úgynevezett bizonytalan státuszú, vagy más megfogalmazásban: kérdéses helyzetű/tényállású fajként tartják nyilván, és emiatt (is) akkortól már nem fokozottan védett, hanem kizárólag az uniós természetvédelmi kötelezettségeinkből fakadóan csak védett. Az amerikai nyércet pedig faunaidegennek tekintik, már ha valóban él még hazánk területén, ez azonban jelenleg bizonyításra és/vagy cáfolatra vár. Míg a háziasított vadászgörényt tulajdonképpen nem létezőnek mondják, ami, lehet, nem szerencsés, már csak azért sem, mert köztudott, hogy voltak/vannak, akik a megunt jószágtól annak elengedésével szabadultak, vagy szabadulnak meg. E jószágok, jobban mondva, fajok megítélése az idők során így vagy úgy, de folyamatosan változott, és még napjainkban sem igazán egyértelmű.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése